Boerderij: Pluimveestallen hermetisch dicht tegen vogelgriep

01-05-2018
Pluimveehouder Hans Hazenberg werkt aan een tweede variant van zijn antivirusdoek, dat is bedoeld om het risico op insleep van vogelgriepvirus via de lucht te verkleinen. Nu met geautomatiseerde desinfectie. Op een wetenschappelijke onderbouwing van de werking is het nog wachten.

‘Voor 360%’ is pluimveehouder Hans Hazenberg ervan overtuigd dat het vogelgriepvirus 2 jaar geleden via de lucht de stal binnenkwam.

 

In 2016 werd het legkippenbedrijf van Hazenberg in het Friese Abbega getroffen door hoogpathogene vogelgriep. Daags eerder waren honderden dode smienten gevonden in een nabij gelegen poel, waar vanaf de wind zijn kant op stond, en het was erg mistig in de dagen voordat de eerste dieren dood gingen. De eerste dode kippen vond hij bovendien in het midden van de schuur.

Hermetisch dicht met windbreekgaas

Daarom heeft hij nu de hele zijkant van de stallen bekleed met een dubbele laag windbreekgaas. Hazenberg: “Gelijk nadat we vogelgriep gehad hadden, hebben mijn vrouw en ik besloten om het hele bedrijf dicht te maken. Je hebt op zo’n moment daarvoor eigenlijk geen geld om handen, maar we hebben toch besloten alles te bestellen. Alle 3 de stallen zijn nu hermetisch dicht.” Het windbreekgaas dekt de hele zijkant van zijn stallen af (en daarmee de luchtinlaten) en loopt tot aan de grond waar het is verankerd. Het doel is zoveel mogelijk deeltjes af te vangen, zoals stof en veertjes, en ook vocht, waarop virus mee zou kunnen liften de stal in. In het gaas zitten onderaan bovendien om de 10 meter luiken voor ongediertebestrijding, zodat toch buiten de stalruimte maar niet daadwerkelijk buiten ongedierte bestreden kan worden.

‘Voor de kosten van één ruiming kun je wel bij 10 tot 20 boeren gaas voor de stallen spannen, misschien wel bij 100.’

Een half jaar geleden werd Hazenberg verkozen tot Agrarisch Innovator van 2017, een innovatieprijs van Boerderij en ForFarmers. Hij is nu in gesprek met een compagnon om het idee te gaan vermarkten. “Ik wil ook mijn collega’s de gelegenheid geven om dit te doen. Voorkomen is beter dan genezen. Voor de kosten van één ruiming kun je wel bij 10 tot 20 boeren gaas voor de stallen spannen, misschien wel bij 100.” Kosten bedragen zo’n 10 tot maximaal 20 cent per kip schat hij in. Wetenschappelijk gezien is niet onderbouwd dat het werkt. Met gebruik van een dosis boerenverstand bestaat daar voor Hazenberg geen twijfel over. Wageningen UR staat in de startblokken om de werking van het systeem te onderzoeken, maar de benodigde financiën zijn nog niet rond.

Tweede variant antivirusdoek

Hazenberg en zijn compagnon werken ook aan een tweede variant van het antivirusdoek, waarbij ook geautomatiseerd een desinfectiemiddel over het gaas gesproeid wordt dat virus doodt. In de zomer kan het systeem dan werken als koelgordijn. Bijkomstige voordelen: een stabiel stalklimaat door zowel stabielere luchtstromen als begrenzing van de luchtvochtigheid. Hij ervaart ook minder korstvorming in het strooisel.

Schoonmaken

Een nadeel kan Hazenberg ook noemen: 2 keer per jaar, voor de zomer en in het najaar, zal het doek schoongemaakt moeten worden met lage druk en heet water. Hij hoopt dat straks enigszins op te kunnen vangen in de vernieuwde variant met sproeisysteem, hoewel het ook dan waarschijnlijk nodig blijft de buitenkant een keer of 2 per jaar goed te spoelen vanwege stofvorming. “Maar dat is maar peanuts, dat is misschien een dag werk.”

Lees in Pluimveehouderij #06, die donderdag 3 april verschijnt, een groter verhaal met verschillende denklijnen over hoe nu verder met vogelgriep. LTO/NOP-bestuurders bepleiten om het idee van Hazenberg bij meer pluimveebedrijven toe te gaan passen.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal