Pluimveeweb: Afzet met toegevoegde waarde kan ook grootschalig

07-05-2018

Eersel, maandag 7 mei 2018

Legpluimveehouders kunnen hun eieren ook grootschalig met toegevoegde waarde afzetten, waardoor er onderaan de streep een beter rendement uitrolt. Dat stelt Bernd Feenstra, zelfstandig marktadviseur voor de tuinbouw.

Bernd Feenstra is één van de inleiders tijdens het Pluimvee Symposium op 17 mei in Eersel. In de tuinbouw vond de afgelopen tien jaar een revolutionair proces van verandering in afzet plaats. Van bulk en volume via de veiling naar exclusiviteit en toegevoegde waarde via telersverenigingen. „Roepen dat er een kans ligt voor pluimveehouders omdat de wereldbevolking hard groeit gaat het inkomen van Nederlandse pluimveehouder niet verbeteren. Het levert alleen nog meer productie op. De markt beloont vooral ondernemers die het anders of beter doen dan de rest.”

Volgens Feenstra zit het succes vooral in het organiseren van de eigen afzet. „In tegenstelling tot de traditionele veilingen die alles moeten verkopen wat door de leden wordt gemaakt, sluit de productie van moderne tuinbouw ondernemingen steeds beter aan op de marktvraag. Dat zorgt voor minder prijsdruk.”
Tijdens het Pluimvee Symposium laat Feenstra inspirerende voorbeelden uit de tuinbouwsector zien die ook interessant kunnen zijn voor de legpluimveesector. Geen kleinschalige lokale verkoop maar clusters van bedrijven die nu zelf op verschillende wijzen de regie voeren.
 
Bekijk de symposiumpagina voor meer informatie en het aanmelden. Deelname voor pluimveehouders is gratis.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal