Boerderij: Jan Odink, teamspeler voor de vleessectoren

07-05-2018
Berend Jan Odink (1944-2018) is ruim een week geleden geheel onverwachts overleden.

Odink overleed op 29 april tijdens een verblijf op de Seychellen. De in Wageningen afgestudeerde landbouweconoom kwam in 2002 op het laatste moment op voorspraak van toenmalig LPF-Kamerlid Wien van den Brink in beeld als staatssecretaris van landbouw, onder minister Cees Veerman.

Nuchtere bestuurder

Een geslepen politicus was Odink niet, wel een nuchtere bestuurder, die niet snel van zijn stuk was te brengen. Zijn politieke ambities waren verborgen gebleven tot zijn benoeming als staatssecretaris in het kortstondige kabinet van CDA, VVD en LPF. Hoewel hij zich na de val van het kabinet verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamer, kwam hij in 2003 niet terug als volksvertegenwoordiger. De LPF verloor 18 van de 26 zetels.

Desondanks beschouwde hij het politieke avontuur als een hoogtepunt in zijn carrière. Hij vond het jammer dat het te kort duurde. Achteraf zei hij dat zijn ervaring als secretaris bij het productschap – ‘waar je veel ingewikkelde vergaderingen had waarin afstemming moest worden bereikt’ – hem geholpen had zaken in het kabinet voor elkaar te krijgen.

 

Teamspeler Odink ging niet voor persoonlijk gewin: ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’, zei hij in 2015 in een interview met Pluimveehouderij bij zijn afscheid als voorzitter van de organisatie van pluimveeslachterijen, Nepluvi.

Uitbraak van varkenspest

De uitbraak van varkenspest in Nederland (1997-1998) beschouwde hij als een dieptepunt in zijn loopbaan. Hij was bij het productschap verantwoordelijk voor het afvoeren en vernietigen van geboren biggen, om te voorkomen dat welzijnsproblemen zouden ontstaan. “Het was dramatisch dat je met levend materiaal zo tekeer moest gaan”, zei hij.

Odinks was nog voorzitter van het Fonds voor Pluimveebelangen, een fonds dat innovaties in de pluimveehouderij stimuleert en ondersteunt.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal