Pluimveeweb: 11.500 leghennen komen om bij stalbrand in Heythuysen

14-05-2018

Heythuysen, maandag 14 mei 2018

11.500 vrije uitloop leghennen zijn zondag op maandagnacht 14 mei omgekomen bij een stalbrand in het Limburgse Heythuysen. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee naastgelegen stallen waar in totaal nog eens een kleine dertigduizend leghennen zaten.

Het leghennenbedrijf wordt gerund door vader en zoon Nouwen, schrijft dagblad De Limburger. Het was vader die rond twee uur ’s nachts de melding kreeg dat er brand was in een van de stallen. Toen hij daar kwam, was het al te laat, vertelt hij tegen De Limburger. De vlammen sloegen al uit het dak.

Aangezien de uitloopschuiven van de stallen ’s nachts dicht gaan, konden de vrije uitloop hennen geen kant op. Slechts een enkele hen liep verdwaasd door de donkere omgeving van de stallen terwijl de brandweer met bluswerk bezig was, schrijft De Limburger.

Oorzaak

Hoe de brand is ontstaan, is onduidelijk. Volgens de eigenaar is de stal in 2010 gemoderniseerd. Mogelijk is in een van de installaties kortsluiting ontstaan. In de nachtelijke uren is het nog gelukt om de ventilatie van de naastgelegen stallen weer aan de gang te krijgen nadat de stroom was uitgevallen. Volgens de eigenaar werd de apparatuur in alle drie de stallen aangestuurd vanuit de nu uitgebrande stal. Dat betekent dat hij in de loop van de dag ook een oplossing moet zien te vinden voor het voeren van de kippen in de overgebleven stallen.

Bij de brand kwam veel rook vrij die laag over de regio waaide. De politie zette de omgeving af om te voorkomen dat mensen in de rook terecht zouden komen. Volgens de eigenaar kan er geen asbest zijn vrijgekomen, omdat die tijdens de renovatie van de stal in 2010 is verwijderd. Rond drie uur in de nacht werd het sein brand meester gegeven en startte het nablussen. Vorige week kwamen er bij een stalbrand in het Limburgse Ospel 23.000 opfokleghennen om.

Tekst:Tom Schotman & De Limburger

 
 

Inloggen op de ledenportal