Pluimveeweb: Saldo leghennen nog op hoog niveau

13-05-2018

Wageningen, zondag 13 mei 2018

Voor de leghennenhouderij is het nieuwe jaar positief begonnen. Het saldo was in januari 64.000 euro hoger dan vorig jaar januari, vooral dankzij 80 procent hogere opbrengsten. In de daaropvolgende maanden is het saldoverschil wat teruggelopen. De positieve opbrengsten zijn te danken aan de hoge eierprijs, doordat de fipronilaffaire heeft geleid tot een lager marktaanbod. Voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen is gerekend met continue productie zonder schade door blokkades.

Dat maakte Wageningen Economic Research onlangs bekend. De opbrengsten van het standaardbedrijf zijn sinds september fors hoger door het ontstane eiertekort als gevolg van de fipronilaffaire.

Een deel van de Nederlandse leghennenbedrijven is echter hard geraakt door blokkades en vervroegde afvoer van leghennen of ruien van leghennen in het derde kwartaal van 2017. Veel stallen zijn lang geblokkeerd geweest, een aantal zelfs in april nog.

Vooral de niet getroffen bedrijven profiteren van de hoge eierprijzen, tenzij ze gebonden zijn aan vaste eierprijzen op contractbasis. Niet alleen het buitenland heeft veel behoefte aan eieren: dat geldt ook voor de binnenlandse markt. De vraag van de verwerkende industrie en de supermarkten naar eieren bleef goed richting de Pasen, maar die afnemers zijn langzamerhand minder bereid de hoge eierprijzen te betalen. Eind 2017 waren de opbrengsten het hoogst. Ook de lage voerkosten hebben bijgedragen bij aan het positieve saldo, maar de voerprijzen lopen de laatste maanden wel iets op.

Saldo fors boven vorig jaar

Dankzij aanzienlijk hogere eierenprijzen steeg het saldo in vergelijking met maart voor jaar met 41.000 euro naar 60.000 euro voor het standaardbedrijf met 50.000 scharrelhennen. Sinds april 2017 ligt het saldo boven het niveau van zowel het jaar ervoor als het langjarig gemiddelde. De marktsituatie is nog steeds gespannen als gevolg van het kleinere aanbod door de fipronilaffaire, maar de productie neemt wel toe. De Europese Commissie verwacht dat de productie van consumptie-eieren in de EU dit jaar met 3,1 procent stijgt.

Het cumulatief saldo ligt in het eerste kwartaal 168.000 euro boven het niveau van 2017 door 67 procent hogere opbrengsten en 2 procent lagere toegerekende kosten. Het kwartaalsaldo is daardoor vijf keer zo hoog als in 2017 en drie keer zo hoog als het langjarig gemiddelde 2008-2017.

Voortschrijdend saldo op topniveau

In maart 2017 bereikte het twaalfmaandelijkse saldo het dieptepunt van bijna 2 euro per hen per jaar onder het langjarig gemiddelde. Vervolgens is een sterk herstel opgetreden tot een positief verschil in maart 2018 van ruim 8 euro per hen per jaar ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Tekst:Tom Schotman & Wageningen Economic Research

 
 

Inloggen op de ledenportal