Pluimveeweb: Leghennenhouder moet alsnog ruimen na fipronilcrisis

16-05-2018

Terschuur, woensdag 16 mei 2018

Na een jaar lang in onzekerheid te hebben geleefd, kreeg pluimveehouder Wim de Vries uit Terschuur (GD) dinsdag te horen dat zijn kippen alsnog worden geruimd. De 18.500 hennen hebben nog steeds een te hoge waarde fipronil in zich.

Dat schrijft Omroep Gelderland dinsdag 15 mei. Volgens de omroep zitten er nog tien Nederlandse pluimveebedrijven op slot door de fipronil crisis en zijn er nog 114 bedrijven deels geblokkeerd.

Het biologische leghennenbedrijf van familie De Vries zit in de problemen omdat vorig jaar zomer in eieren en kippen het giftige middel fipronil werd gevonden. Het middel werd door het Barneveldse bedrijf Chickfriend in een mengsel gebruikt, dat vervolgens in de stallen werd gespoten om bloedluis te bestrijden. Zo kwam de insecticide in de eieren, kippen en mest terecht.

Eieren verkocht aan industrie

De pluimveehouder had op dat moment net een nieuw stalsysteem. Hij vermoedt dan ook dat de olieachtige substantie is blijven kleven aan de nieuwe staldelen en dat de kippen door het pikken het giftige middel hebben binnengekregen. Lange tijd zette De Vries zijn kippen op dieet, in de hoop dat het giftige middel uit het buikvet van de hennen zou verdwijnen. Maar dat is niet gelukt.

Op dit moment mag het bedrijf aan consumenten geen eieren leveren. Dat kost de familie veel geld.
De eieren van De Vries worden alleen verkocht aan de industrie. Dat betekent dat de biologische eieren worden verwerkt in koeken, pasta of shampoo. Nu de familie de eieren alleen verkoopt aan de industrie, krijgen ze maar twee derde van de prijs. „Dat betekent dat ik de voerkosten van de kippen net kan betalen”, zegt De Vries tegen Omroep Gelderland.

Geen geld voor nieuwe kippen

De leghennenhouder kan de aanschaf van nieuwe kippen straks niet betalen. „Mijn reserve is op. Binnenkort zit ik met de bank om een betalingsregeling te treffen. Deze crisis is een groot drama. Het maakt je emotioneel helemaal kapot. Zeker omdat het zo lang duurt.”

Het raakt de pluimveehouder diep dat de kippen alsnog geruimd moeten worden. Hij vindt het zelfs ‘onzinnig’ omdat er nog maar een geringe hoeveelheid fipronil in de hennen zou zitten.

Tekst:Tom Schotman & Omroep Gelderland

 
 

Inloggen op de ledenportal