Pluimveeweb: Yvon Jaspers laat nu ook echte boerenleven zien

21-05-2018

Loenersloot, zondag 20 mei 2018
aangepast: maandag 21 mei 2018

Yvon Jaspers duikt vanaf komende zondag niet in de liefdeslevens van Nederlandse boeren, maar laat zien wat de boeren in het dagelijks leven bezighoudt. Onder meer de gevolgen van het fosfaatreductieplan en dierziekten zijn onderwerp van de eerste aflevering van ‘Onze Boerderij’.

„Ik vertelde boerin Suzanne Ruesink dat mijn droom stiekem is om ergens naar het platteland te gaan en een boerderij te starten”, zegt presentatrice Yvon Jaspers. „Toen zei Suzanne, ‘nou hier heb je een kalf en kan je een boerderij beginnen’. Suzanne had alleen een klein wetje over het hoofd gezien”, aldus een lachende Jaspers. Op het bedrijf van Ruesink in het Gelderse Aalten werd het jongveegetal overschreden door een geboortegolf, en werd haar een boete van 5.000 euro opgelegd. Dat bedrag werd ingehouden op het melkgeld. Het Jersey-kalf, die de naam Suus kreeg, is inmiddels verhuisd naar het bedrijf van biologisch melkveehouder Gijsbert uit Loenersloot. „Nu staat ze lekker dichtbij en kunnen ik en mijn kinderen regelmatig even langs.”

Aanleiding voor programma

Maar de boete die er werd opgelegd, zette Yvon Jaspers aan het denken. „Daardoor merkte ik, om te boeren volgens de regels moet je zo veel kunnen. Daarom is dit programma zo ontzettend nodig. Tijdens Boer Zoekt Vrouw struikelde ik over de verhalen waar we echt niet om heen kunnen. Als burger vinden we heel veel, maar we weten heel weinig. Eigenlijk heb ik hier met Boer Zoekt Vrouw tien jaar naar toe gewerkt, eindelijk gaat ons kindje nu de lucht in. Ik werk al jaren met een team van vijf personen, en als het aan mij ligt stoppen we met Onze Boerderij nooit. Dit kan een oneindig programma worden”, zegt Yvon Jaspers.

Boeren

Enkele boeren in ‘Onze Boerderij’ zullen trouwe kijkers van het Boer Zoekt Vrouw bekend voorkomen. Melkveehouders Agnes en Albert uit Drenthe komen in de eerste aflevering van het nieuwe programma uitvoerig aan bod. Het stel liet een nieuwe stal bouwen, maar vanwege het fosfaatreductieplan staat deze half leeg. „Ik heb Agnes de laatste tien jaar zo goed leren kennen”, zegt Yvon. Wanneer ze spreekt over de bevlogenheid van Agnes, houdt de boerin het tijdens de perspresentatie niet meer droog. Precies wat het programma laat zien, de kwetsbare kant van de boer als het gaat om het bedrijf. De lange dagen die gemaakt worden om te zorgen dat de dieren aan niets ontbreekt.

Naast Agnes en Albert zullen ook de Boer Zoekt Vrouw-boeren schapenhouders Jan en Rianne, melkveehouder Frans uit Twente, Jos en Dycke uit de Achterhoek, geitenhouder Frank en veearts Anita en de Zeeuwse akkerbouwer Bertie in de vier aflevering voorbij komen. Yvon is daarnaast ook op bezoek geweest bij varkenshouder Hennie Korten uit Limburg en biologisch varkenshouder Inge uit de Achterhoek. Ook zocht ze vleesveehouder Jelle uit Twekkelo op.

Bekijk de eerste aflevering van Onze Boerderij op zondag 20 mei om 20.20 uur op NPO1. Ook de persoonlijke verhalen van vleesveehouder Jelle en schapenhouders Jan en Rianne van Texel komen aan bod in deze aflevering. 

Tekst:Erin Veenink

 
 

Inloggen op de ledenportal