Pluimveeweb: 'Supermarkten willen mijn eieren niet meer'

25-05-2018

Meerdere leghennenhouders die te maken hadden met een fipronilbesmetting op hun bedrijf en waarvan het bedrijf inmiddels weer is vrijgegeven leveren geen eieren meer aan supermarkten. De supermarkten hebben hun controles aangescherpt.

Meerdere leghennenhouders die te maken hadden met een fipronilbesmetting op hun bedrijf en waarvan het bedrijf inmiddels weer is vrijgegeven leveren geen eieren meer aan supermarkten. De supermarkten hebben hun controles aangescherpt. „Eieren van bedrijven die door gemiddeld lage fipronilwaarden zijn vrijgegeven, liggen onder een vergrootglas en worden eruit gepikt", zegt leghennenhouder Jaap van Deelen uit De Glind (GD) in de Barneveldse Krant.

„Er bestaat altijd de kans dat er een ei waarbij het toegestane fipronilgehalte wordt overschreden. Dan gaat er een brief van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit naar de pluimveehouder, naar de eierhandelaar en de supermarkt toe en trek je aan het kortste eind. Er hoeft maar één eitje te zijn dat eruit gepikt wordt, dat 0,001 milligram boven de norm zit en dan ben je de klos”, zegt Van Deelen in de Barneveldse Krant.

Hij heeft één stal met zo’n 15.000 kippen in gebruik. Ook zijn andere kippenstal is vrijgegeven door de NVWA, maar hij wacht nog met de komst van een nieuwe koppel kippen. 

Schade loopt op
„Supermarkten hebben op dit moment te kampen met een overaanbod van eieren. Zij gaven in mijn geval dus heel simpel aan dat zij mijn eieren niet meer willen”, vertelt de leghennenhouder. Hij kan zijn eieren alleen nog maar verkopen als industrie-ei.

„Mijn eieren worden nu gebruikt voor de productie van shampoo, koeken, pasta en sauzen. De opbrengst van een industrie-ei is beduidend lager dan van een tafelei. De schade die de fipronilcrisis voor mijn bedrijf veroorzaakt loopt daardoor nog steeds op.” 

Geen risico’s nemen
Het verhaal van de pluimveehouder wordt bevestigd door Jan Hardeman van EWN Eierencentrale. Het Barneveldse bedrijf verhandelt wekelijks circa 8 miljoen eieren en levert aan supermarkten en horecagroothandels. Hardeman stelt dat zijn bedrijf met het oog op de band met de klant geen risico’s kan nemen.

Ook Henk van Hamersveld van Eicom kent de verhalen over problemen met de afzet van eieren van boeren die met een fipronil-besmetting te maken hadden. „Wij hebben zelf geen gevallen waarin leghennenhouders gedwongen worden om tafeleieren te verkopen als industrie-ei, maar ik sta hier niet van te kijken.”

 
 

Inloggen op de ledenportal