Pluimveeweb: Mooie eierdoosjes in Oekraïne

28-05-2018

maandag 28 mei 2018

‘Prachtige doosjes eieren met een paar grassprietjes erin. Het ziet er geweldig uit; dat zijn zeker biologische eieren. Wat een marketingtruc.’

Dat dacht Victoire Salimans, legpluimveehoudster uit Nederweert, toen ze in de Oekraïense supermarkt het koelschap met eieren bekeek.

Victoire bezocht, samen met haar man Johan, legpluimveehouders en agrarische collega’s, Oekraïne met de Boer on Tour reis van Agrifirm. „Een bezoek aan Oekraïne zag ik wel zitten. Wij maken zelf voer op ons bedrijf. Je bent dan meer bezig met mais en granen. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van Europa genoemd. Dat wilde ik wel eens met eigen ogen zien. En natuurlijk is een weekje weg met collega’s uit dezelfde sector heel gezellig.”

Alleen kooieieren
„Bij het bezoek aan een luxe supermarkt, viel mij het goed gevulde eierschap op. De eieren stonden zelfs in de koeling wat we in Nederland niet doen. Veel verschillende soorten doosjes met mooie afbeeldingen van kippen in het gras met zelfs grassprietjes liggend op de eieren in het doosje. Ik dacht zeker dat dat biologische eieren waren”, vertelt de Limburgse Victoire. Natuurlijk had ze de eieren bekeken; gestempelde eieren met een C0 code erop. Op andere eieren stond C2 en C3. Onderin het koelvak stonden zelfs trays met eieren. Die worden los verkocht; er lagen zakjes bij waar de klant zelf de eieren in kan doen.

Donderdag 24 mei bezocht de groep het legpluimveebedrijf Poltava. Victoire liet de foto aan de productiemanager zien. „Ik was met stomheid geslagen. Die code zegt iets over de maat van de eieren. Het zijn gewoon kooieieren. Dat is nog eens een marketingtruc die wij als Nederlanders nooit zouden durven doen ”, aldus de verbaasde Victoire. „Wij willen en moeten in Nederland transparant en eerlijk zijn. Maar we kunnen er wel iets van leren. Namelijk dat dezelfde eieren in een mooi doosje duurder verkocht worden.” Over het gmo vrij zijn van voer sprak de pluimveemanager ook zijn twijfels uit.

Tekst eierdoosje
De tolk vertaalde de tekst op het eierdoosje. Die zegt: „Tafeleieren van de hoogste categorie, zonder gmo, antibiotica en additieven. Gewicht van 63,1 tot 72,9 gram.” Gevolgd door een uitgebreid bewaaradvies: „Voorwaarden en termijn van bewaren; niet meer dan 25 dagen onder temperatuur van 0 graden Celsius tot 20 graden Celsius, vochtigheid van 85-88 procent voor de koelkast, 70-75 procent voor opslagruimtes. Termijn kan verlengd worden onder de voorwaarden van 0 tot 5 graden Celsius.” Bekijk hier de website van de producent Avis.

Hoge backyardproductie
De groep bezocht nog een boerenmarkt in Kiev. Daar bieden plattelandsbewoners allerlei producten aan. Ook eieren; in emmers, trays of doosjes. Die zien er minder goed uit; veel verschillende maten en kleuren. Bijna 40 procent van de nationale tafeleieren die de Oekraïners eten, wordt geproduceerd door de zogenaamde backyard productie. Burgers die enkele kippen houden en die zelf opeten of verkopen.

 
Tekst:Monique van Loon
 
 

Inloggen op de ledenportal