Pluimveeweb: Afsplitsing Ministerie van LNV kost 50 miljoen euro

28-05-2018

Den Haag, maandag 28 mei 2018

Het oprichten van het Ministerie van LNV vanuit de organisatie van Economische Zaken kost dit jaar 50 miljoen euro, en vanaf 2022 structureel 37,2 miljoen euro. Dat schrijven ministers Schouten (LNV) en Wiebes (EZK) in een brief naar de Tweede Kamer.

Die kosten zijn voor’de financiële gevolgen van de (her)inrichting en compensatie voor uitvoeringskosten van EU-wetgeving, volgens de briefschrijvers. De twee ministeries willen zoveel mogelijk organisatieonderdelen samen blijven delen, om optimaal gebruik te maken van synergievoordelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de afdelingen (‘directies’) Wetgeving en Juridische Zaken, Bedrijfsvoering en de regioambassadeurs. RVO blijft agent voor beide ministeries.

Toch gaan de kosten omhoog. De splitsing brengt met zich mee dat er meer personeel moet komen, en de totale ICT-kosten zullen stijgen. De ministeries zullen proberen zoveel mogelijk samen gebruik maken van ICT-systemen, maar ontkomen er niet aan om in bepaalde gevallen een eigen systeem te hebben.

De ministeries werken de rest van het jaar verder aan de afsplitsing van LNV. De financiële boedelscheiding tussen de ministeries moet verder worden afgehandeld, LNV moet een eerste zelfstandige begroting opstellen en de besturing van het samenwerkingsmodel moet verder worden vormgegeven.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal