Pluimveeweb: 564.000 euro voor 8 door fipronil getroffen Belgische bedrijven

29-05-2018

dinsdag 29 mei 2018

Acht door fipronil getroffen Belgische pluimveebedrijven ontvangen 564.000 euro steun van de Belgische overheid.

Dat antwoordde minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) op een vraag van CD&V-Kamerlid Leen Dierick, meldt het Belgische persbureau Belga. Acht andere bedrijven die hun dossier al hebben overgemaakt, moeten nog wachten op advies omdat er nog extra bewijs nodig is of omdat het dossier nog maar pas is overgemaakt.

De adviescommissie die moet oordelen over de schadedossiers die pluimveebedrijven hebben ingediend na de fipronilcrisis, heeft al positief advies gegeven voor compensaties tot 564.000 euro, voor in totaal acht bedrijven.

15 miljoen euro budget

De fipronilcrisis is erkend als onvoorzien incident, waardoor getroffen bedrijven een beroep konden doen op een vergoeding van het federaal Voedselagentschap FAVV, voor alle materiële kosten. Voor alle kosten die niet gedekt zijn door die compensatie, maakte landbouwminister Ducarme een extra budget van 15 miljoen euro vrij. De minister maakt zich sterk dat dit budget zal volstaan om alle kosten te kunnen vergoeden.

De getroffen pluimveehouders konden tot 30 april een dossier met de nodige bewijzen indienen. Op 20 april hadden 16 bedrijven al zo’n dossier overgemaakt, antwoordde Ducarme op een parlementaire vraag. Voor acht van die bedrijven heeft de evaluatiecommissie een positief advies gegeven voor een compensatie van in totaal 564.000 euro. De pluimveehouders hadden eigenlijk voor iets meer dan 600.000 euro compensaties gevraagd, maar 40.000 euro aan kosten zijn ‘onterecht ingediend’ en werden dus geweigerd, aldus Ducarme.

Getroffen zelfstandigen konden na de fipronilcrisis ook vragen om hun sociale bijdragen uitgesteld te betalen. Maar geen enkele zelfstandige heeft dat aangevraagd, aldus Ducarme, en dit ondanks de bewustmaking van de sector.

Tekst:Tom Schotman & Belga

 
 

Inloggen op de ledenportal