Pluimveeweb: Crowdfunding voor leghaantjesstal gestart

31-05-2018

Oirschot, donderdag 31 mei 2018

Peter van Agt is een crowdfundingactie gestart om het pionieren met de leghaantjescaravan mogelijk te maken. Doel is 25.000 euro op te halen. In ruil voor een donatie kunnen de inschrijvers kiezen uit een aantal tegenprestaties.

Peter en Ester van Agt startten vorig jaar met een Kip Caravan in Het Groene Woud. Een rondtrekkende caravan met 250 kippen om boeren en burgers meer met elkaar te verbinden en te laten zien hoe de eieren worden geproduceerd. De kippen scharrelen vrij rond in de natuur onder bomen op zoek naar torretjes, spinnen en kruiden. Bij de caravan staat een mobiele eierautomaat waarin de Groene Woud eieren verkocht worden. Hulpboeren van ’t Bint - GGzE rapen dagelijks de eieren. Het concept slaat aan: er zijn inmiddels 8 caravans gebouwd, waaronder een voor de Herenboeren in Boxtel vorig jaar met de kipcaravan.

„Een verdere uitbreiding van het concept is de leghaantjescaravan. Die is onlangs geopend op de biologische boerderij Bos en Akker”, zegt Peter van Agt, legpluimveehouder uit Oirschot.

Verdere financiering
Samen met Erik van den Oord, die werkt maakt van circulair ondernemen, heeft van Agt nu een crowdfundingactie opgezet om de kosten van een jaar te kunnen financieren. Erik begeleidt ondernemers op het vlak van leiderschap en duurzame ontwikkeling en ontwikkelt Nieuwe Business Modellen, zoals de Kip Caravan. Tijdens de officiële opening zijn de eerste toezeggingen voor crowdfunding binnengekomen.

De haantjescaravan is een experiment. „Wij hebben nog geen zekerheden over de afzet en hoe het groeiproces van de haantje verloopt. We zijn alvast gestart in het voorjaar. Een mooie tijd om te beginnen”, vertelt Peter.

Het campagnebudget is 25.000 euro; voor de aanschaf van dieren, voer, onderhoud, zonnepanelen en accu’s en communicatie.

Tegenprestatie
Het leuke is dat de inschrijvers iets terugkrijgen voor hun donatie. Deelname aan de crowdfunding wordt vooral gezien als steun voor het initiatief. Iedereen die doneert, kan voor een leuke tegenprestatie kiezen. Een vleespakket met haantjesvlees, maar ook eieren van de Kip Caravan. Zelfs een pakket waarin Peter hoogstpersoonlijk in late uurtjes eieren komt bakken. Voor bedrijven is er een MVO-pakket, waarin tijdens een diner met regionale producten bij de Kip Caravan, de gasten geïnspireerd worden met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).  „Dan ga ik eieren bakken na een avondje stappen. Gezellig en meteen promotie van onze kippen en eieren”, lacht Peter.

De haantjes maken het goed en gaan volop naar buiten. De teller staat nu op 2882 euro, de campagne duurt nog 43 dagen. „Als we 20 procent van ons doel en 20 donaties bereikt hebben, krijgen we van de Provincie ook weer een bijdrage. Een mooi tussendoel”, zegt Erik van den Oord.

Bekijk hier de campagne.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal