Boerderij: Kooi-eieren iets beter aan de prijs

01-06-2018

De industrie zoekt en koopt genoeg eieren. De noteringen voor kooi-eieren gaan dan ook iets verder omhoog, al wordt men ondertussen wel steeds kritischer op de prijs.

In de handel bestaat het idee dat die prijsverhoging vooral te maken heeft met de Franse noteringen op Rungis. Hier gingen de prijzen namelijk redelijk fors omhoog. In het land worden veel stallen omgebouwd naar free-range, waardoor het aanbod aan kooi-eieren afneemt.

Prijsbodem nog niet bereikt
Bij scharreleieren is de prijsbodem nog altijd niet bereikt. Wel neemt de druk steeds verder af. De prijsdalingen zijn ook niet meer zo groot. Komende week zullen de noteringen niet al te veel veranderen, zo is de verwachting. Zware eieren zijn steeds minder voorhanden, diverse noteringen voor de grotere eieren gaan in verschillende landen omhoog. Hoewel al weken sprake is van een flink aantal slachtingen, ontstaan nog altijd geen tekorten.

Fipronil
In de export worden wel vragen gesteld over de laatste fipronil-besmetting, maar dit heeft vooreerst geen invloed op de eierprijzen. Zoals gemeld gaat de NOP-richtprijs voor kooi-eieren omhoog. Voor 100 eieren van 62/63 gram stijgt de prijs met 20 cent naar € 4,27. De NOP2.0-richtprijs voor scharreleieren in dezelfde gewichtsklasse daalt met 7 cent. De notering voor 100 bruine eieren komt hierdoor op € 6,09 en de prijs voor witte eieren zakt zo naar € 5,84.

Prognose: kleine wijzigingen.

 
 

Inloggen op de ledenportal