Pluimveeweb: Eierconsumptie daalt 3 procent in Belgiƫ

04-06-2018

Belgen aten vorig jaar gemiddeld thuis zo’n 71 eieren. Dit is een daling van 3 procent ten opzichte van 2016.

Een duidelijke reden voor de gedaalde consumptie is niet aan te duiden, meldt het Vlaamse Pluimvee in haar wekelijkse nieuwsbrief. In opdracht van Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) onderzocht GfK of de fipronilcrisis hier iets mee te maken had.  Hieruit kwam naar voren dat de consumptie van eieren minder drastisch daalde dan aanvankelijk werd gevreesd na de uitbraak.

Naar het einde van het jaar toe bleven de maandcijfers van 2017 wel consequent onder deze van 2016. Dit had niet zozeer te maken met het feit dat mensen schrik hadden gekregen om eieren te consumeren, maar was te wijten aan het verminderde aanbod van de eieren. 

Minder vrije uitloop eieren geconsumeerd

In 2017 verloren de vrije uitloop eieren verder terrein (-2 procent). Dit aandeel werd overgenomen door scharrel en de biologische eieren, die beiden met een procentje stegen. Scharreleieren eindigden zo op 65 procent, terwijl biologisch uitkwam op 9 procent.

De plaatsen waar de consumenten hun eieren haalden bleven dezelfde dan in 2016. De grote supermarkten vormden ook hier de belangrijkste aankoopplaats (45 procent), terwijl de hard discounters met 32 procent ongeveer gelijk bleven ten opzichte van  het jaar ervoor. Buurtsupermarkten verwelkomden 2 procent meer eierconsumenten. In totaal werden 15 procent van alle eieren in een buurtsupermarkt gekocht.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal