Pluimveeweb: Britten verminderen antibioticagebruik met 82 procent

11-06-2018

maandag 11 juni 2018

De nieuwste cijfers van de pluimveehouderijvereniging in het Verenigd Koninkrijk wijzen op een totale vermindering van het antibioticagebruik in de vleekuikenhouderij in 2017 met 82 procent sinds 2012. Ten opzichte van 2016 maakte de Britse sector een grote sprong en noteerde een reductie van bijna 39,4 procent.

In 2017 gebruikte de Britse sector voor pluimvee totaal 14,38 ton antibiotica. Dit ligt 39,4 procent onder het cijfer van 2016, toen er 23,72 metrische ton antibiotica werd gebruikt. In 2012 gebruikte de Britse pluimveesector 9,7 procent van de totale antibiotica van de totale veehouderij op het eiland.  Het gebruik van fluoroquinolonen, in Nederland een derde keus middel en één van de belangrijkstee antibiotica voor de menselijke gezondheid, is zelfs met 91 procent gedaald.
 
De Britse veterinaire wereld en overheden zijn verheugd over de opmerkelijke en indrukwekkende reductie in antibioticagebruik en complimenteren de pluimveehouders en dierenartsen met het resultaat en aanpassingen in de biosecurity en de wijze waarop de veehouders om gaan met ziektebestrijding. Ondanks de vermindering van het antibioticagebruik, blijft de Britse sector volgens de Britse pluimveehoudersorganisatie  een uitstekende gezondheid en welzijn bieden.
 
Toch speelt ook in het Verenigd Koninkrijk de discussie omtrent verder reductie en in hoeverre dit het dierwelzijn gaat ondermijnen.  De noodzaak om deze medicijnen te behouden voor gebruik wanneer dat nodig is blijft belangrijk, luidt een statement van de pluimveehouders. Nulgebruik is noch ethisch noch duurzaam, het druist in tegen de plicht van boeren om pijn en lijden te verlichten.
 
 

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal