Boerderij: Graanmarkt is onzeker

11-06-2018

Oogstprognoses van belangrijke organisaties wijken nogal van elkaar af. Het tekent de onzekerheid in de graanmarkt.

De graanmarkt wordt heen en weer geslingerd tussen de weerberichten en de oogstprognoses. De weerberichten geven aan dat het droog is in een aantal grote graanproducerende landen, waardoor kleinere oogsten worden verwacht. Maar de oogstprognoses vertellen ook dat er nog altijd veel graan beschikbaar is in de wereld. De graanmarkt wacht eerst maar eens af wat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) aanstaande dinsdagavond gaat berichten in de Wasde-prognose over productie en verbruik van agrarische grondstoffen.

Slecht weer
De landen rond de Zwarte Zee melden een slechte ontwikkeling van de tarwe. Daar gaan de oogsten tegenvallen, is de verwachting. In de VS is de eerste wintertarwe geoogst en de hectareopbrengsten vallen tegen door droogte tijdens het groeiseizoen. In Australië begint de wintertarwe moeizaam met het groeiseizoen, ook door een tekort aan regen. Door slecht weer dreigt Frankrijk minder mais te gaan oogsten. Het overheidsbureau FranceAgrimer vindt dat 77% van de maispercelen er goed of uitstekend bij staan tegen 84% in de vorige prognose.

Onzekerheid
Er is veel onzekerheid in de graanmarkt. Dat blijkt wel als je de prognoses van de wereldvoedselorganisatie FAO, de International Grains Council (IGC) en het USDA naast elkaar legt. De FAO is positief over de aanstaande tarweoogst in de wereld en schat die op 754 miljoen ton. Dat is 8 miljoen ton meer dan de FAO begin vorige maand inschatte, blijkt uit de Amis-rapportage. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een tarweproductie van 748 miljoen ton. De IGC houdt het op slechts 742 miljoen ton.

Record aan tarwe
Ook opmerkelijk is dat de FAO verwacht dat de tarweproductie (754 miljoen ton) uitkomt boven het verbruik (744 miljoen ton). Zowel het USDA als de IGC verwachten dat de wereld meer tarwe verbruikt dan produceert, waardoor de tarwevoorraden worden aangesproken. De FAO verwacht dat eind 2018-‘19 de wereld een record aan tarwe op voorraad heeft. Pas naarmate het groeiseizoen vordert op het noordelijk halfrond, wordt het duidelijker hoeveel graan de wereld werkelijk beschikbaar heeft.

 
 

Inloggen op de ledenportal