Boerderij: Nederlands ei opnieuw onder vergrootglas

14-06-2018

Ingevoerde eieren afkomstig uit Nederland liggen bij buurlanden opnieuw onder een vergrootglas.

De Belgische voedselautoriteit FAVV kondigde woensdag 13 juni aan extra te gaan controleren op aanwezigheid van fipronil bij eieren afkomstig uit Nederland.

‘Incidenten voorkomen’
De FAVV heeft daarnaast verwerkers en andere bedrijven die met eieren werken, gevraagd om te blijven toezien op de veiligheid van hun producten en grondstoffen en daarbij in het bijzonder aandacht te hebben voor eieren afkomstig uit Nederland. Dit ‘gezien de huidige situatie in Nederland’ en om incidenten als vorig jaar te voorkomen, aldus een woordvoerder van de FAVV.

Alleen eieren met keurmerk
In het Verenigd Koninkrijk pleit de British Egg Industry Council ervoor dat de Britse voedselautoriteit FSA steekproefgewijs partijen geïmporteerde eieren en eiproducten gaat testen op fipronil. Volgens voorzitter Andrew Joret zouden levensmiddelenbedrijven in het Verenigd Koninkrijk zichzelf moeten beschermen door alleen eieren en eiproducten in te kopen met het Britse keurmerk ‘British Lion’.

Steekproefgewijs monitoren
De FSA reageert daar terughoudend op. De autoriteit laat weten dat volgens de Europese wetgeving alle lidstaten steekproefgewijs moeten monitoren op residuen van diergeneesmiddelen en verboden stoffen in dierlijke producten geproduceerd in eigen land en dat daarnaast steekproefgewijs geïmporteerde producten zoals eieren uit niet-Europese landen worden bemonsterd. “We evalueren constant onze monitoringsprocedures en veranderingen daarin moeten gebaseerd zijn op bewijsmateriaal”, reageert de FSA op het verzoek van de Britse eierindustrie.

 
 

Inloggen op de ledenportal