Pluimveeweb: Zijn Oekraïne en Polen een bedreiging voor onze pluimveesector?

18-06-2018

Utrecht, maandag 18 juni 2018

Vormen de Oekraïne en Polen een bedreiging voor de Nederlandse leg- en vleespluimveesector? En zo ja, hoe groot is deze bedreiging? En wat zijn de gevolgen?

Op deze vragen geeft pluimveemarktanalist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank woensdagavond 20 juni tijdens de Pluimveeweb thema-avond Markt en Ondernemen in Utrecht antwoord. Mulder analyseert de wereldwijde pluimveehouderij en bezoekt daarvoor wereldwijd pluimveebedrijven en afnemers. Vorige week was hij in China. Tijdens zijn presentatie schets Mulder de kansen en bedreigingen voor Nederlandse leg- en vleespluimveehouders.

„De Poolse vleeskuikensector groeide de afgelopen jaren erg hard. Momenteel worden er zes nieuwe vleeskuikenslachterijen gebouwd waar de kip ook verwerkt gaat worden”, vertelt Mulder. „De personeelskosten liggen in Polen veel lager dan in Nederland of Duitsland.”

Maar biedt Polen nog andere voordelen? Zijn er ook nadelen? En heeft de Nederlandse kip nog een streepje voor op exportmarkten zoals Duitsland en Engeland? Benieuwd naar de antwoorden, kom dan woensdagavond 20 juni naar de Pluimveeweb thema-avond in Utrecht. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Meld je hier aan.

Gaat Oekraïne Duitse eiermarkt beleveren?

„De export van Oekraïense eieren naar de Europese Unie nam de afgelopen jaren toe. In het land zijn er plannen om meer eieren naar de EU te exporteren”, zegt Mulder. „Vooral door de lagere voer- en personeelskosten is de kostprijs van een Oekraïense ei fors lager dan van ons Nederlandse ei.”

Maar gaat Oekraïne ook de Duitse markt – onze belangrijkste exportmarkt – beleveren? En, zo ja is er dan nog wel ruimte voor het Nederlandse ei? Of kan Nederland daardoor minder exporteren en moet de sector in Nederland krimpen? En welke landen vormen nog meer een bedreiging voor de Nederlandse legsector? Mulder geeft woensdagavond 20 juni antwoorden op deze en andere vragen.

De pluimveemarktanalist gaat in zijn presentatie in op het toekomstperspectief voor Nederlandse vleespluimvee- en legpluimveehouders. Daarnaast schetst hij de marktontwikkelingen in Europa, Nederland en de rest van de wereld.

Aanmelden

De Pluimveeweb thema-avond Markt & Ondernemen voor vleespluimveehouders is aanstaande woensdagavond 20 juni bij de Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6, 3521 AL in Utrecht. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier. Klik hier voor het volledige programma voor legpluimveehouders en hier voor het volledige programma voor vleespluimveehouders.

 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal