Pluimveeweb: Produceer ik voor de juiste markt?

18-06-2018

Utrecht, maandag 18 juni 2018

Produceer ik voor de juiste markt? Past deze markt bij mij en mijn bedrijf? En kan ik in deze markt het meeste rendement behalen? Die vragen moet een leghennenhouder zich regelmatig stellen, vindt Herman van Welie.

De financieel en strategisch adviseur geeft woensdagavond 20 juni tijdens de Pluimveeweb thema-avond ‘Markt en Ondernemen’ een interactieve presentatie over actuele ontwikkelingen in de eiermarkt en houdt de aanwezige leghennenhouders een spiegel voor met de vraag of ze voor de juiste markt produceren.

„De eiermarkt is volop in beweging”, zegt Van Welie. „Periodes van structureel lagere prijzen wisselen zich af met korte hoge pieken, al dan niet veroorzaakt door incidenten. Hoe ga je als ondernemer met deze markt om? Bouw je in goede periodes voldoende reserves op om slechte periodes te overbruggen?”

Daarnaast vinden er verschuivingen plaats in de eiermarkt. „De vraag naar biologische en vrije uitloop eieren steeg de afgelopen jaren gestaag”, vertelt Van Welie. Tijdens zijn presentatie op de Pluimveeweb thema-avond vertelt de adviseur hoe de (West)-Europese en Nederlandse eiermarkt zich de komende jaren kan gaan ontwikkelen.

Juiste markt

„Waarom ga je kippen houden en voor welke markt wil je produceren?” Deze vragen moet een leghennenhouder zich volgens Van Welie regelmatig stellen. „Past deze markt bij mij en mijn bedrijf? Kan ik in deze markt het meeste rendement behalen? Of verdien ik meer als ik voor een andere markt produceer? Of ben ik meer gelukkig als ik daarbij de afzet van de eieren zelf kan verzorgen?” De adviseur houdt de aanwezige leghennenhouders tijdens de thema-avond een spiegel voor met de vraag of ze voor de juiste markt produceren en waarom.

„Leghennenhouders verkopen meestal al hun eieren voor een langere periode aan één en dezelfde handelaar. Dan ben je volledig afhankelijk van die handelaar. Wanneer je de eieren vanaf 70 weken aan een andere handelaar verkoopt, kun je hier wellicht een hogere prijs voor ontvangen. Voor velen is het ook interessant om een gedeelte van de eieren aan huis te verkopen. Je houdt daarbij meer contact met je klant. Leghennenhouders moeten actief bezig zijn met de afzetmogelijkheden van hun product.”

„Het rendement met scharrelhennen was de afgelopen jaren minimaal. Wanneer je een half centje meer per ei kunt beuren door een gedeelte van je eieren aan een andere handelaar te verkopen, moet je dit niet nalaten. Dit kan er voor zorgen dat je bedrijf bestaansrecht houdt, je financier rekent je immers af op je behaalde voerwinst!”

Praktijkverhaal leghennenhouder

De thema-avond is aansluitend op internationale vakbeurs VIV in Utrecht. Pluimveehouders die de thema-avond bezoeken, hebben gratis toegang tot de vakbeurs, kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats van de jaarbeurs en kunnen vanaf 18.00 aanschuiven bij het gratis buffet.

De thema-avond begint om 19.00 uur met een presentatie over de wereldmarkt voor eieren en kip door marktspecialist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank. Om 19.45 uur volgt de presentatie van Herman van Welie. Na de presentatie van Van Welie is het de beurt aan leghennenhouder Wim Thomassen van afzetcoöperatie Biomeerwaarde Ei. „Dankzij Biomeerwaarde Ei zijn de prijzen van biologische eieren stabieler en hoger. Dat een leghennenhouder 3 cent per ei minder beurt dan zijn collega zie je nu niet meer”, zegt Wim Thomassen, biologisch leghennenhouder en directeur van Biomeerwaarde Ei.

Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van één van de thema-partners met elkaar in gesprek.

Avondprogramma:

18.00 - 19.00 uur: Buffet en ontvangst met koffie of thee 
19.00 - 19.30 uur: Presentatie over de wereldmarkt door Nan-Dirk Mulder
19.45 - 20.30 uur: Presentatie over de eiermarkt door Herman van Welie
20.30 - 21.15 uur: Presentatie door leghennenhouder Wim Thomassen
21.15 - 22.00 uur: Stellingencarrousel. 
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

Aanmelden

De Pluimveeweb thema-avond Markt & Ondernemen voor legpluimveehouders is aanstaande woensdagavond 20 juni bij de Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6, 3521 AL in Utrecht. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

 
Tekst:Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal