Pluimveeweb: Ruim één op zes boeren benaderd door criminelen

20-06-2018

's-Heerenberg, woensdag 20 juni 2018

Ruim één op de zes boeren is wel eens benaderd door mensen met vermoedelijk criminele intenties. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw, uitgeverij Agrio en onderzoeksbureau Geelen Consultancy onder bijna 2.300 Nederlandse boeren.

Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland een aantal jaar geleden, kwam een iets lager aantal uit. „Maar of het echt meer is geworden, ik denk van niet”, zegt Anton Jansen, manager Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Hij zegt dat de stijging vermoedelijk te verklaren is doordat het onderwerp criminaliteit in het buitengebied bespreekbaarder is geworden.
 
Contactlegging
„Ze hebben er echt een neusje voor”, zegt Jansen over criminelen die in contact willen komen met boeren. Hij zegt dat het lijkt alsof criminelen inside information hebben omdat ze zo goed op de hoogte zijn van de financiële gezondheid van een boer. Het eerste contact laat slechts luttele dagen op zich wachten na een eventueel financieel slechtnieuwsgesprek.
 
„En het wordt steeds brutaler. Een flyertje in de bus of ze het misschien niet interessant vinden om een xtc-lab te huisvesten,” zegt Jansen.  Hij begrijpt dat de verleiding soms groot is voor boeren. Sommige boeren kampen met grote schulden of zien zwaar weer voor de boeg. „Dan lijkt dit een makkelijke tijdelijke oplossing. Je doet niks, houdt je mond dicht en vangt zo tienduizend euro per maand. Maar het is niet tijdelijk…”
 
Uitbreken
Uit het criminele circuit komen, blijkt erg lastig voor boeren. Jansen vertelt over een boer die een paar wietplanten tussen het maïs vond en wegmaaide. De volgende dag stond er een motorclub op het erf. Netjes proberen de samenwerking te beëindigen zit er ook niet in, volgens Jansen. „Dan komt daar overdadig fysiek geweld bij kijken, of ze noemen moeiteloos op waar je kinderen naar school gaan en waar je partner werkt.”
 
Naar de politie treden voor boeren die verwikkeld zijn geraakt in criminele praktijken blijkt lastig. Schaamte speelt een grote rol hierin. Jansen: „Daarom ben ik ook zo blij dat het onderwerp bespreekbaarder wordt. Via de politie is uiteindelijk de enige manier om uit deze illegale vicieuze cirkel te treden. ”
 
Verder heeft Jansen een helder advies voor boeren die benaderd worden door mensen met vermoedelijke criminele intenties. „Je kan maar één keer ‘nee’ zeggen; alleen de eerste keer.” Verder raadt hij vooral sterk aan om de sociale controle onder de boeren onderling te versterken. „Als je een onbekende Mercedes op het erf van de buurman ziet staan en er stapt daar een onguur type uit die oud ijzer komt brengen, ga dan het gesprek aan met die buurman.” De boodschap van de manager van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland gaat vooral over betrokkenheid bij elkaar. Via buurtgroepen, What’sApp of andere manieren om met elkaar in contact te blijven. „Het is geen rocket science; gebruik je boerenverstand.”

Tekst:Seb van Dijk

 
 

Inloggen op de ledenportal