Boerderij: Kooieieren liggen goed in de markt

22-06-2018

Net als in vorige weken blijft de prijs van kooi-eieren stijgen. De afgelopen week kwam er 17 cent bij. De stemming op de eiermarkt is dan ook vriendelijk.

De afzet van consumptie-eieren is redelijk goed. Zowel bij scharrel- als kooieieren loopt de afzet richting de consument goed. Al is de markt voor biologische en vrije uitloop eieren wat rustiger.

Effecten warm weer trekken weg
Als reden voor de betere stemming wordt genoemd dat de effecten van het warme weer nu wegtrekken. De herbevoorrading van pakstations ebt altijd wat na, maar die is nu goed op gang. Pakstations kunnen met hun lopende contracten goed in hun behoefte voorzien.

Voldoende eieren beschikbaar
In de vrije handel is het daardoor rustig. De industrie wil wel kopen, maar niet altijd tegen de prijzen die de eierhandelaren daarvoor in gedachten hebben. Ondanks dat er veel kippen geruimd zijn de laatste tijd, zijn er nog voldoende eieren beschikbaar. Zowel handelaren in Nederland als Duitsland laten dat geluid horen.

Druppel op gloeiende plaat
Ook de export biedt niet veel lucht. Eieren uit Polen en Oekraïne worden aangeboden tegen prijzen die voor Nederlandse handelaren oninteressant zijn. Die concurrentie neemt iets af nu Poolse handelaren meer beginnen te vragen voor hun eieren. Dat is echter nog een druppel op een groeiende gloeiende plaat. De Nederlandse exporteurs zijn namelijk op de Afrikaanse markt een stuk kwijt geraakt. Vorig jaar waren er door het fipronil-probleem geen eieren. Andere landen sprongen in dat gat en dan kom je daar moeilijk weer tussen zonder een flinke aderlating in de prijs. Voorheen deden sommige pakstations wel 10 containerbakken per week naar derde landen. Nu doen ze er sporadisch 1. De eieren die in dat kanaal gingen, gaan vooral naar de industrie.

Goede prijzen vasthouden
Hoewel de vakantie dichterbij komt, is de verwachting dat de goede stemming ook deze week zijn invloed heeft. Dus verwachten handelaren de prijs deze week goed vast te kunnen houden.

De NOP2.0-richtprijs voor kooieieren van 62/63 gram steeg met 17 cent naar € 4,94 per 100 stuks. De richtprijs voor scharreleieren bedroeg afgelopen vrijdag € 6,02. Dat is 4 cent minder dan de week ervoor. Witte scharreleieren van 62/63 gram werden ook 4 cent goedkoper en noteerden vrijdag € 5,73.

Prognose: stabiel

 
 

Inloggen op de ledenportal