Nu.nl: Commissie Sorgdrager zeer kritisch op NVWA en overheid in fipronilrapport

25-06-2018

Zowel de eiersector, als de overheid heeft voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel staan. Dat concludeert een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager maandag. De commissie heeft onderzoek gedaan naar de fipronilcrisis van vorig jaar.

Zij stelt daarnaast vast dat het toenmalige kabinet de Tweede Kamer niet goed over die affaire heeft geïnformeerd.

Bij toezichthouder NVWA krijgt voedselveiligheid ''te weinig aandacht'', aldus de commissie. En ook de ministeries die verantwoordelijk zijn voor volksgezondheid en voedselkwaliteit (VWS en LNV) zijn zich onvoldoende bewust van hun taak.

De ministeries zouden bijvoorbeeld meer moeten doen om zelfregulering in de branche te versterken. Nu wordt toezichthouder NVWA daarmee te zwaar belast, terwijl die juist toezicht zou moeten houden.

Wondermiddel
Honderden pluimveebedrijven moesten vorig jaar tijdelijk op slot, omdat fipronil in eieren was aangetroffen. Dit kwam doordat het bedrijf Chickfriend een bestrijdingsmiddel met fipronil had gebruikt om bloedluis bij kippen tegen te gaan.

Volgens de commissie hadden bij kippenboeren ''alarmbellen moeten gaan rinkelen'' toen zich opeens een ''wondermiddel'' tegen die parasiet had aangediend. Het duurde vervolgens te lang voordat er inzicht kwam in de risico's voor de volksgezondheid. ''Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid'', aldus Sorgdrager.

Topprioriteit
"We moeten ons realiseren dat het voedsel in Nederland wel veilig is", lichtte Sorgdrager toe. "Alleen moeten we voedselveiligheid wel meer op ons netvlies krijgen. Bij veel sectoren is het niet de topprioriteit." Daardoor zijn er volgens Sorgdrager te veel mogelijkheden om te frauderen met de veiligheid van voedsel.

De vondst van fipronil in eieren zorgde er vorig jaar voor dat honderden pluimveebedrijven tijdelijk hun deuren moesten sluiten om de fipronil volledig uit de stallen van de kippen te verwijderen. Daardoor werden tientallen miljoenen euro's schade geleden

 
 

Inloggen op de ledenportal