Pluimveeweb: Nederland is officieel vogelgriepvrij

12-07-2018

Drie maanden na de laatste besmetting is Nederland sinds dinsdag 10 juli officieel vogelgriepvrij. De Nederlandse regering heeft het laatste ‘follow up’ rapport naar de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) gestuurd. Daar in staat vermeld dat er sinds 10 april geen uitbraken meer zijn geweest van Aviaire InFluenza (AI) in Nederland.

De richtlijnen van de OIE bepalen dat een land pas de status vogelgriepvrij kan krijgen als er drie maanden lang geen besmettingen zijn geweest na de laatste besmetting. Het besmette bedrijf moet tevens alle ontsmettingsmaatregelen genomen hebben om verspreiding te voorkomen. Het laatste besmette Nederlandse bedrijf was in Kamperveen en deze werd op 10 april besmet. Sindsdien zijn geen uitbraken meer geweest. Voor Nederland is het belangrijk dat de sector weer een officiële vogelgriepvrije status van de OIE heeft, want dit betekent dat andere landen geen beperkende maatregelen gaan treffen op de export van Nederlandse pluimveeproducten.
 
Op de website van de OIE worden dagelijks de laatste updates gegeven van dierziekten wereldwijd. Zo is te zien dat Rusland nog steeds kampt met vogelgriep en recentelijk nog nieuwe besmetting heeft gehad met de hoog pathogenische variant van het virus. Frankrijk werd deze week ook getroffen door de laag pathogenisch vogelgriepvirus onder eenden in de regio Arthies, Val-D’Oise, nabij Parijs. 

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal