Pluimveeweb: Eieren voor de voedselbank op Wereldeidag

13-07-2018

Stichting Blij met een Ei en de mmmEggies vragen legpluimveehouders mee te doen aan de actie om eieren te schenken aan de voedselbank. Een unieke kans voor de legpluimveesector om landelijk eieren te promoten en de armste mensen van Nederland blij te maken met een ei.

Jaarlijks op de tweede vrijdag in oktober is het Wereldeidag en wordt er internationaal, vooral in Aziatische landen, aandacht geschonken aan het ei. Een dag die meer aandacht verdient in Nederland. Dit jaar is Wereldeidag op vrijdag 12 oktober.

Maatschappelijke bijdrage
In Nederland leven 1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens. In 2017 waren in 96 procent van de gemeenten voedselbanken actief. Landelijk zijn er 168 voedselbanken actief met in totaal 530 uitgiftepunten.

De mmmEggies en Stichting Blij met een Ei willen pluimveehouders vragen om op Wereldeidag eieren te schenken aan de voedselbank. Het gaat niet om de aantallen eieren maar om de maatschappelijke bijdrage die de pluimveesector samen levert. Een mooie kans om de legpluimveesector inclusief het eigen bedrijf onder de aandacht te brengen.

Doe mee
Pluimveehouders kunnen zich aanmelden door een mail aan consument@mmmeggies.nl te sturen. Vermeld naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en het aantal eieren te doneren eieren.  Aanmelden kan tot vrijdag 10 augustus a.s.

Na aanmelding neemt de voedselbank uit de regio van de pluimveehouder contact op voor het ophalen van de eieren. De voedselbank krijgt de eieren graag aangeleverd op kartonnen trays.

Voedselbanken krijgen zelden eieren gedoneerd. Eieren zijn als gezonde en betaalbare voeding erg welkom. De voedselbank is erg blij met de actie van de mmmEggies en Blij met een Ei. Een unieke kans voor de legpluimveesector om landelijk eieren te promoten en om de armste mensen van Nederland blij te maken met een ei.

Goedkeuring NCAE
De mmmEggies hebben contact gehad met de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) en de actie is goedgekeurd: pluimveehouders mogen eieren schenken aan de voedselbank en hoeven daarvoor geen pakstationerkenning te hebben. De NCAE gaf aan dat pluimveehouders verse gestempelde eieren moeten leveren. De eieren mogen maximaal tot de dag dat ze 4 weken oud zijn,  door de voedselbank uitgegeven worden.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal