Pluimveeweb: Boek 'Fipronil, beslist geen eitje!' gelanceerd

13-07-2018

Pluimveehoudster Gerda Briene schreef een boek over haar ervaringen met de fipronilcrisis. Donderdag 12 juli overhandigde ze haar eerste boek aan burgemeester Asje van Dijk in het gemeentehuis van Barneveld. Een Engsele vertaling is haar volgende uitdaging.

Gerda Briene uit Notter, gemeente Wierden, lanceerde haar boek ‘Fipronil, beslist geen eitje!’ donderdag 12 juli in het gemeentehuis van Barneveld. „Het was echt een feestje. Mijn boek is heel goed ontvangen, veel lovende woorden over het feit dat ik de crisis van binnenuit omschrijf”, zegt Gerda Briene. Landelijke en Europese politici, belangenbehartigers en boerenorganisaties kwamen naar Barneveld voor de lancering.

Belangrijkste boodschap
„Deze crisis mag niet vergeten worden. Geen enkele pluimveehouder heeft ervoor gekozen om een verboden middel te gebruiken. De crisis heeft diepe wonden achtergelaten bij veel gezinnen. Dat mogen we niet vergeten”, zegt Gerda. Ze hoopt dat veel mensen haar boek lezen zodat ze begrijpen wat er is gebeurd. „Het zou een heel mooi punt zijn als mijn boek leidt tot vergoeding voor getroffen pluimveehouders. Dat zou ik echt als een overwinning zien en ik heb nog altijd de hoop dat er een vergoeding komt”, zegt Gerda.

Engsele vertaling
De lancering is beslist geen eindpunt voor Gerda. „Zo voelt het niet. Ik ben maanden bezig geweest met schrijven, corrigeren en lancering. Nu komt bijna automatisch de volgende stap: een Engelse vertaling van het boek. Daarmee bereik je toch meer mensen die beslissingen moeten nemen”,  zegt Gerda Briene. Ze hoopt dat er financiële middelen komen voor de vertaling zodat de hele wereld, maar vooral Europese politici, de impact van de fipronilcrisis en haar verhaal kunnen lezen.

Het boek is verkrijgbaar voor € 17,50 bij de boekhandel, expertboek.nl of rechtstreeks en gesigneerd via Gerda.

Media aandacht
De laatste week kreeg Gerda Briene veel media aandacht. Krantenartikelen in Tubantia, AD, Barneveldse krant, radio interviews. „Hoe meer hoe liever, maar nogmaals het gaat niet om mijn persoon, maar het verhaal van de fipronilcrisis. Dat mag niet vergeten worden.”

Luister hier naar het radiofragment van Radio Oost.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal