Pluimveeweb: IKB: ‘Verplicht douchen bezoekers pluimveebedrijf’

16-07-2018

IKB Kip als IKB Ei willen de biosecurity van pluimveebedrijven verscherpen en hebben daarom nieuwe hygiëne voorschriften in hun voorwaarden op te nemen. Vanaf 1 juli 2019 is iedere bezoeker van een pluimveebedrijf verplicht om zowel bij binnenkomst als uitgang minimaal vijf minuten het hele lichaam te douchen met warm water en zeep. Ook moeten de neusgaten één voor één worden leeggeblazen.

De douche moet volgens het doorloop-principe gebouwd worden. Dit houdt in dat de douche uit drie gescheiden ruimtes bestaat waar men zich respectievelijk kan uitkleden, douchen en aankleden. Voor pluimveehouders die al een douche hebben, maar welke niet voldoet aan het doorloop-principe, geldt een overgangstermijn van 10 jaar. Zij zijn vanaf 1 juli 2028 verplicht om een doorloop-douche te hebben conform de IKB-voorschriften.
De doorloop-douche wordt onderdeel van de hygiënesluis. De hygiënesluis kan gezien worden als de overgang van het vuile bedrijfsgedeelte naar het schone bedrijfsgedeelte. De stalbezoeker is vanaf het moment dat de douche aanwezig is, verplicht om deze douche te gebruiken wanneer hij of zij het schone bedrijfsgedeelte betreedt én verlaat.
 
Verdere hygiënevoorschriften zijn dat bezoekers moeten parkeren op de daarvoor aangewezen paarkeergelegenheid. Geen persoon zonder toestemming het erf mag betreden en dat geen gereedschap zonder toestemming en ontsmetting de stallen in mogen. Te allen tijde moet bedrijfskleding gedragen worden en na vertrek uitgetrokken worden.
De maatregelen worden al langer genomen op de meeste varkenshouderijen. Met name op de zogenaamde ziektevrije SPF-bedrijven (Specific Pathogen Free) heerst een strikt regime dat geen enkel object van buiten naar binnen wordt gesleept. Met de kans op ziekte insleep, zoals vogelgriep of NCD en andere pathogenen, worden bioveiligheid- en hygiënemaatregelen een steeds belangrijker onderdeel van de pluimveehouderijen. 

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal