Boerderij: Rustige eiermarkt in zomerstemming

20-07-2018

Het is vakantietijd en dat is te merken op de eiermarkt. Vakantiegangers gaan leuke dingen doen en eten dan minder eieren.

De afzet van consumptie-eieren naar de retail viel daardoor wat tegen afgelopen week. Dat zorgde voor een eieroverschot. Wel zijn er pluimveehouders die in deze rustige markt voor een langere leegstand kiezen. Daardoor is de totale aanvoer op pakstations behoorlijk minder.

De industrie manifesteerde zich, zeker aan het eind van de week, goed als koper. Daardoor is de markt wel leeggekocht en dat is een goed teken. Echter, met de warmte als stok achter de deur weten de inkopers dat eierhandelaren wel moeten verkopen. Dus de prijzen die de industrie biedt liggen ruim onder het niveau van de NOP-notering.

Zelfde niveau
Er gaan nog altijd meer mensen met vakantie dan dat er terugkomen. Daardoor zal de consumptiemarkt de komende weken nog niet direct aantrekken, maar op hetzelfde niveau doorgaan, zo is de verwachting.

Keep selling
Wat de handel volgende week nog wel kan beïnvloeden, is de verwachte hittegolf. Eieren zijn warm geproduceerd, warm vervoerd en warm verkocht; dat is niet voordeling voor de houdbaarheid. Iedereen wil de eieren daarom nu snel verkopen. ‘Keep selling’ is het devies.

Eierprijzen stabiel
De eierprijzen blijven gemiddeld stabiel. Vooral van de zware eieren is het aanbod beperkt. Deze blijven gelijk of stijgen wat in de noteringen. Lichte eieren geven iets toe. De NOP 2.0-notering voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalde 6 cent naar € 5,80 per 100 stuks. De verwachting is dat dit beeld de komende week doorzet.

Prognose: stabiel tot licht dalend

 
 

Inloggen op de ledenportal