Pluimveeweb: Biomeerwaarde Ei hanteert vanaf april lagere zomerprijs

02-08-2018

Barneveld, donderdag 2 augustus 2018

Biomeerwaarde Ei, de afzetcoöperatie voor biologische eieren, hanteert vanaf volgend jaar april tot en met augustus een lagere zomerprijs. „Momenteel is er in de zomer een overaanbod van 15 tot 20 procent en in de kerst een tekort van 15 tot 20 procent. Met een lagere zomerprijs willen we leden aansporen om in april en mei geen nieuwe hennen op te zetten omdat die twee zomers volop eieren leggen. Daardoor verdwijnt het overaanbod in de zomer”, motiveert Wim Thomassen.

Thomassen is directeur van Biomeerwaarde Ei en biologisch leghennenhouder in Overberg (UT).  De vraag naar eieren is in de zomer lager dan in de winter. Marktspecialisten stellen al jarenlang dat de legsector marktgericht moet gaan produceren door het aanbod beter op de vraag af te stemmen. Met een lagere zomerprijs vanaf april tot en met augustus naast de bestaande (winter)prijs wil Biomeerwaarde Ei dit bereiken.

„Biologische hennen langer aanhouden of leegstand is een betere optie in de zomer dan hennen in april of mei opzetten. Die hennen produceren twee zomers volop eieren. Dat houdt het overaanbod in stand. En dat moet je als leghennenhouders gewoon niet willen”, verklaart Thomassen. Hoe hoog de zomerprijs van Biomeerwaarde wordt, is nu nog onbekend. „Dat beslissen we volgend jaar in maart”, zegt Thomassen.

Terughoudend bij aannemen nieuwe leden

Het aanbod van biologische eieren is momenteel vrij ruim. „In november maken we de nieuwe prijs voor onze leden bekend. Deze zal zeker niet hoger zijn dan de prijs van nu”, vertelt Thomassen. Momenteel ontvangen de leden van Biomeerwaarde Ei 15,70 euro per 100 biologische eieren.

De afzetcoöperatie is op dit moment terughoudend bij het aannemen van leden. „Biologische leghennenhouders, die hennen in april of mei opzetten, nemen we sowieso niet aan als nieuw lid. We bekijken nu per aanmelding of het past. En of we die eieren voor de juiste prijs af kunnen zetten. Wanneer dat niet lukt, kan de betreffende biologische leghennenhouder geen lid bij ons worden.” Biomeerwaarde Ei telt op dit moment 50 tot 70 leden. De coöperatie zet de biologische eieren voor al haar leden af.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal