Pluimveeweb: Fotoreportage: van kooi naar bio vanwege rendement

02-08-2018

Deurne, donderdag 2 augustus 2018

José van Gog – van Deursen en haar man Ron van Devo-Ei uit Deurne (NB) bouwden een nieuwe stal voor 18.000 biologische leghennen. Tot voor kort was de familie praktijktestbedrijf van ISA en hielden ze 30.000 leghennen in verrijkte kooien. „We moesten ombouwen naar koloniehuisvesting om testbedrijf te kunnen blijven. Bovendien zijn de vooruitzichten voor kooi eieren ongunstig. Het rendement met biologische leghennen is veel beter", motiveert José, die het bedrijf runt.

Familie Van Gog – van Deursen houdt aanstaande vrijdag 3 augustus van 14.30 tot 18.30 uur een open dag op hun bedrijf aan de Walsbergseweg 43, 5752 PA in Deure vanwege de opening van hun nieuwe stal. Van Gog – van Deursen koos voor het RED-L volièresysteem met Q-Perch zitstokken tegen de bloedluizen en gaat werken met RGB verlichting, gelijkdrukventilatie en Hercules mestbanden.

José van Gog – van Deursen (41) runt het bedrijf. Ze nam het bedrijf over van haar vader. Haar man Ron (44) werkt buitenshuis en helpt na het werk en in de weekenden mee op het leghennenbedrijf. Vanwege de gunstige marktvooruitzichten koos de leghennenhoudster voor biologisch.

„Wanneer we om zouden willen schakelen naar kolonie- of scharrelhuisvesting zouden we 100.000 leghennen moeten houden. En dan zit je nog aan de onderkant van de markt. Dat wilden we niet meer omdat dan de kans bestaat dat je over een paar jaar verplicht moet omschakelen. We kwamen al gauw uit op biologisch omdat het rendement met biologische leghennen de afgelopen jaren het hoogste was. Bovendien zijn de prijsvooruitzichten goed. Voor omschakeling naar 27.000 vrije uitloop hennen beschikten we over te weinig grond.”

Binnen twee jaar

Twee jaar geleden bedacht de familie dat het om wilde schakelen naar biologisch. „De bank ging akkoord. Onze bankadviseur glimlachte toen we vertelden dat we naar biologisch over wilden stappen. Hier konden ze zich beter in vinden dan kooi- of scharrelhuisvesting.” Ze verkocht de eieren voor de komende ronde voor een vaste prijs. En de eieren voor de volgende ronde voor een minimumprijs. Haar bank eiste dat.

De gemeente Deurne ging evenals de bank gauw akkoord. „We hadden altijd een up-to-date vergunning voor 60.000 leghennen in verrijkte kooien. Doordat we minder hennen wilden houden, ging de gemeente snel akkoord en konden we snel beginnen met slopen van één van onze oude stallen en bouwen van de nieuwe stal.”

 
José van Gog – van Deursen (41) runt het bedrijf. Ze nam het bedrijf over van haar vader. Haar man Ron (44) werkt buitenshuis en helpt na het werk en in de weekenden mee op het leghennenbedrijf.

De nieuwe stal is 117 meter lang en 23 meter breed, inclusief een overdekte uitloop aan beide zijkanten. Aan de voorkant zit de eierinpakruimte van 15 bij 10 meter. De familie plaatste hun drie bestaande silo’s bij de stal. „We gaan voeren uit onze vlakbodemsilo omdat er in die silo geen ontmenging is. De andere twee silo’s hebben we erbij gezet zodat we indien nodig snel kunnen overschakelen op ander voer.”

Van Gog – van Deursen koos voor het RED-L volièresysteem van Vencomatic. José van Gog – van Deursen bekeek meerdere volièresystemen. „Ik ben niet zo groot en vind dat je in een RED-L systeem het beste overzicht hebt. Ik wil graag tussen mijn hennen kunnen lopen zodat ik over de hennen heen kan kijken hoe de koppel het doet. Dat kan beneden en boven op het RED-L systeem. In andere volièresystemen kan dat niet. Daar zie je de hennen van de zijkant. Ik ben bang dat ik in die volièresystemen de staat van de koppel en systeemeieren slechter kan zien.”

Via dit trapje kan de leghennenhoudster makkelijk op het systeem komen.

De ruimte onder het systeem.

Van Gog – van Deursen gaat werken met gelijkdrukventilatie. „Ik heb meerdere collega leghennenhouders gesproken die werken met gelijkdrukventilatie. Allemaal waren ze positief. Ik hoop dat ik net als hun over een tijdje ook positieve ervaringen heb met gelijkdrukventilatie.” Vanwege de aanwezige uitloopschuiven kan het gaan tochten wanneer Van Gog – van Deursen zou werken met onderdrukventilatie.

In iedere afdeling voor 3.000 biologische leghennen hangt een gelijkdrukventilatiekoker met ventilator voor de inblaas van de lucht.

Ook hangt in iedere afdeling een uitblaaskoker. In totaal hangen er zes inblaas- en zes uitblaaskokerskokers in de stal.

De leghennenhoudster koos voor zogeheten RGB LED verlichting. „We gaan werken met warm wit licht. Maar mocht er pikkerij ontstaan dan kan ik een klein beetje rood of groen licht door het witte licht mengen waardoor de hennen rustiger worden. En tijdens het laden van hennen kunnen we met blauw licht werken.”

Van Gog – Van Deursen gaat werken met Q-Perch zitstokken. „We hadden zelf geen fipronil gebruikt in onze stallen. Maar na de fipronilcrisis zijn wij, net als veel van onze collega’s steeds voorzichtiger met de inzet van middelen tegen bloedluizen. Ik hoop dat het stroomdraadje in de Q-Perch zitstok al veel bloedluizen dood zodat we minder bestrijdingsmiddelen tegen bloedluizen in hoeven te zetten”, verklaart ze.

De Brabantse pluimveehoudster koos voor mestbeluchting. „We beluchten de mest met één ventilator, heel simpel. Een luchtmengkast of warmtewisselaar vonden we te duur. Van andere biologische leghennenhouders hoorde ik dat ze de mest makkelijk af kunnen zetten omdat er vraag naar is van biologische akkerbouwers. Wij gebruiken onze bestaande mestloods. Daarin kunnen we vijftig ton opslaan; de mest van vijf maanden. Met de afzet van de mest houd ik me wel bezig nadat de hennen erin zetten.”

De familie gaat werken met Hercules mestbanden. „Dat lijkt me ideaal omdat ik verwacht dat er geen ophoping van mest plaatsvindt. Dat gebeurd bij mestbanden in mestputten wel. Mestputten zijn bovendien ongediertegevoelig. Ook kun je er slecht bij als er iets stuk is. Ik kreeg altijd de kriebels als ik in de mestput zijn moest.”

Onder het systeem zitten strooiselschuiven. „Daarmee zorgen we dat er maar een klein laagje strooisel onder het systeem ligt en hiermee voorkomen we grondeieren”, motiveert de Brabantse legpluimveehoudster.

De legpluimveehoudster koos voor metalen aanvliegroosters in plaats van de veel gebruikte kunststof roosters omdat bloedluizen zich moeilijker kunnen verschuilen onder metalen roosters.

De pluimveehoudster gebruikte mestbanden om de scheidingswanden van de afdelingen ondoorzichtig te maken. „Ik hoop dat het witte materiaal ervoor zorgt dat onze hennen geen buitennesteieren bij de tussenwanden leggen. Dit doordat kunstof kouder aan voelt dan de gebruikelijke witte houten scheidingswanden.” In biologische leghennenstallen is het verplicht dat de scheidingswanden tussen afdelingen ondoorzichtig zijn.

De lichtstraat zit aan de buitenzijde van de stal en is in directe verbinding met de stal en niet zoals op veel plaatsen in de wintergarten.

Tussen het dak van de stal en de overdekte uitloop zit een opstaande lichtstraat. „Bij veel stallen zit de lichtstraat in de muur tussen stal en overdekte uitloop en komt er via de lichtstraat indirect licht binnen. Bij ons komt direct zonlicht de stal in.” De lichtstraat is af te sluiten met een verduisteringsgordijn.

De overdekte uitloop is in 3 afdelingen onderverdeeld.

De buitenzijde van de overdekte uitloop bestaat uit geperforeerde damwandplaten.

Langs de overdekte uitloop liet de familie een drie meter brede betonplaat storten. Het gaas van de afrastering is 1,5 hoog en zit 0,5 meter onder de grond om vossen tegen te houden.

De familie sloopte één van hun twee kooi stallen. De andere stal blijft staan. „De inrichting slopen we er allemaal uit. De stal gebruiken we straks als opslagloods.” De familie hield tot 10 juni leghennen. „De bruine hebben we 100 weken aangehouden. De witte zelfs 110 weken.”

Tijdens het maken van de foto’s op dinsdag 31 juli zijn installateurs nog volop bezig om de laatste hand te leggen aan de stal. De familie gaat hun huidige eierinpakker schoonmaken en laat deze reviseren voordat de inpakker geplaatst wordt in het eierlokaal.

Naast de stal staat de mestloods.

Familie Van Gog – van Deursen houdt aanstaande vrijdag 3 augustus van 14.30 tot 18.30 uur een open dag op hun bedrijf aan de Walsbergseweg 43, 5752 PA in Deure vanwege de opening van hun nieuwe stal. Maandag 13 augustus ontvangt de familie voor de eerste keer hennen in de stal. Van Gog – Van Deursen gaat witte biologische leghennen houden.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal