Pluimveeweb: 'Prijzen moeten stijgen vanwege toenemende grondstofprijzen'

06-08-2018

maandag 6 augustus 2018

De Duitse belangenbehartiger Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG) pleit voor hogere vleeskuiken-, kalkoen- en eierprijzen omdat de voerprijzen door de aanhoudende droogte fors hoger zijn dan vorig jaar.

De aanzienlijk hogere voerprijzen veroorzaken grote problemen voor Duitse pluimveehouders, meldt de De Duitse pluimveewebsite DGS. Vanwege de aanhoudende droogte in Noord- en Oost-Duitsland, met enkele dramatische mislukte oogsten, stijgen de prijzen voor mengvoer momenteel aanzienlijk. Zo zijn de tarweprijzen momenteel ongeveer 25 procent hoger dan in het voorgaande jaar en nemen ze nog steeds toe.

Door de stijgende voerkosten nemen de productiekosten voor vleeskuiken- en kalkoenhouders fors toe. „Het kan niet zo zijn dat alleen pluimveehouders en slachterijen opdraaien voor de hogere productiekosten – vooral omdat ze veroorzaak zijn door extreme weersomstandigheden, waarop niemand invloed heeft”, zeggen Thomas Storck, voorzitter van de vereniging van Duitse kalkoenenhouders en Rainer Wendt, voorzitter van de vereniging van Duitse vleeskuikenhouders.

Beide voorzitters vragen om solidariteit in deze uitzonderlijke situatie, ook vanuit de supermarkten: „De supermarkten moeten meer betalen aan slachterijen voor pluimveevlees. En consumenten moeten bereid zijn om meer te betalen voor pluimveevlees.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal