Pluimveeweb: Eierhandelaren: 'Wees terughoudend met Exzolt tegen bloedluis'

10-08-2018

Enkele eierhandelaren vragen leghennenhouders, die eieren aan hen leveren, terughoudend te zijn met het gebruik van Exzolt tegen bloedluizen.

Enkele eierhandelaren vragen leghennenhouders, die eieren aan hen leveren, terughoudend te zijn met het gebruik van Exzolt tegen bloedluizen. Wanneer een leghennenhouder het middel per ongeluk over doseert, zouden er schadelijke stoffen in de eieren terecht kunnen komen. Een Duitse eierhandelaar verbiedt leghennenhouders, die aan hen leveren, zelfs om Exzolt in te zetten.

Dat blijkt uit een rondgang langs meerdere eierhandelaren van Pluimveeweb.nl. De eierhandelaren zijn na de fipronilcrisis van vorig jaar extra voorzichtig. „Wij vragen leghennenhouders die aan ons leveren terughoudend te zijn bij het gebruik van Exzolt”, reageert Roel van Zetten van de gelijknamige eierhandelaar. „Bloedluis is een probleem in de legsector. We beseffen heel goed dat leghennenhouders middelen in moeten zetten tegen bloedluizen. Zonder kun je (bijna) niet. Maar net als ieder ander middel zijn er risico’s bij het gebruik van Exzolt.”

„Zet Exzolt alleen in als het echt nodig is, gebruik het volgens de voorschriften en houdt de maximale residu limiet (MRL) in de gaten door regelmatig monsters te (laten) nemen”, adviseert Van Zetten.

‘Duitse supermarkt wil het niet’
De Duitse eierhandelaar Columbus Frischei uit het West-Duitse Schöppingen verbiedt leghennenhouders, die aan hen leveren, om Exzolt in te zetten. „De fipronilcrisis was een ramp voor de sector”, vertelt eigenaar Anton Wessels van Columbus Frischei, dat ongeveer de helft van haar eieren bij Nederlandse leghennenhouders ophaalt. 

„In de Duitse media was er vorig jaar wekenlang aandacht voor fipronil. Duitse supermarkten willen dit niet nog een keer meemaken. Die willen niet dat er ooit nog schadelijke stoffen in eieren uit hun supermarkt wordt aangetroffen. Ook niet als het onder MRL zit. Ze gaan daar ook niet over discussiëren. Er mag 0,000000 gram schadelijke stoffen in de eieren worden aangetroffen. Anders zijn ze bang dat de media erop duikt en schrijft ‘uit eieren van die boer uit die stal is die schadelijk stof gevonden’. Naast Duitse supermarkten staan onze Deense afnemers er hetzelfde in. Daarom verbieden we leghennenhouders die aan ons leveren het gebruik van Exzolt tegen bloedluizen”, verklaart Wessels. 

‘Foutje snel gemaakt’
„Stel dat een leghennenhouder per ongeluk Exzolt overdoseert, doordat hij de gebruiksaanwijzing niet goed gelezen heeft, en dat hij dan de dubbele of driedubbele voorgeschreven hoeveelheid Exzolt inzet. Dan zouden er schadelijke stoffen in eieren terecht kunnen komen.”

 „Duitse en Deense supermarkten nemen regelmatig monsters van eieren. Stel dat ze een schadelijke stof in de eieren ontdekken door het gebruik van Exzolt dan zeggen ze ‘ik neem de eieren van die leghennenhouder niet meer af’. Wat moet ik dan tegen die leghennenhouder zeggen. Ik neem je eieren ook niet meer af? Door al deze redenen verbieden we leghennenhouders die aan ons leveren het gebruik van Exzolt tegen bloedluizen”, licht Wessels toe. 

‘Wees voorzichtig’
De Duitse eierhandelaar aha Frischei B. Amshoff uit het West-Duitse Ahaus vraagt leghennenhouders, die aan hen leveren ook om voorzichtig te zijn met het gebruik van Exzolt. „Leghennenhouders moeten zelf beslissen welke producten ze inzetten tegen bloedluizen”, zegt Erwin Hovestadt van de Duitse eierhandelaar. „Maar zeker leghennenhouders, die vorig jaar getroffen zijn door fipronil, vraag ik extra kritisch te zijn bij het gebruik van middelen. Exzolt is een betrekkelijk nieuw middel. Er is nog weinig ervaring met het middel. Daarom kijken we er extra kritisch naar.” 

Amshoff haalt een groot deel van haar eieren op bij Nederlandse leghennenhouders. Een aantal Nederlandse leghennenhouders kiest ervoor om aan de wensen van Amshoff te voldoen en geen Exzolt in te zetten. 

Andere Nederlandse eierhandelaren hebben geen bezwaar dat leghennenhouders, die aan hen leveren, Exzolt inzetten tegen de bestrijding van bloedluizen. 

Aanvullende afspraken
„Er zal geen sprake zijn van ‘verbieden’. Het kan wel zijn dat er binnen de commerciële relatie tussen een pluimveehouder en zijn afnemer aanvullende afspraken zijn gemaakt”, reageert voorzitter Hubert Andela van Anevei. „We hebben als Anevei niet geïnventariseerd hoeveel van onze leden pakstations en eiproductfabrikanten met hun pluimveehouders beleid hebben afgesproken over het gebruik van Exzolt.”

„Het klopt dat dit product Europees geregistreerd is als diergeneesmiddel. De reden waarom pakstations en verwerkers toch aarzelingen kunnen hebben bij het gebruik ervan, is dat je niet 100 procent zeker weet dat geen residuen in de eieren, of in een deel van de eieren, terecht komen en zo ja hoeveel dan precies.” 

„En afnemers, maar ook overheden in derde landen, kunnen andere toegestane residu limietwaarden hebben dan die wettelijk gelden in de EU. Dat beperkt je speelruimte als leverancier van eieren en eiproducten. En zoals iedereen inmiddels weet, zijn er enorme imagogevolgen en financiële consequenties als er eieren of eiproducten uit de markt gehaald moeten worden.”

‘Wachttijd van 0 dagen’
„Exzolt is veilig voor kip, consument en milieu. Het is het eerste geregistreerde diergeneesmiddel voor de bestrijding van vogelmijt en wordt via drinkwater toegediend. Aan de introductie van het middel ging een jarenlang onderzoekstraject vooraf. Voor Exzolt geldt een wachttijd van 0 dagen voor eieren”, reageert Marien Jansen van MSD. 

„Exzolt is sinds de introductie bij miljoenen leghennen in Nederland en Europa voorgeschreven en de ervaringen zijn zeer positief. We moedigen pluimveehouders aan met alle betrokkenen te overleggen voorafgaande aan een behandeling tegen vogelmijt”, zegt Jansen. MSD introduceerde het middel vorig jaar september. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal