Boerderij: Terugkomst vakantiegangers stimuleert eiermarkt

17-08-2018

Het koelere weer en vooral de terugkeer van vakantiegangers hebben een positief effect op de stemming op de eiermarkt.

“Eerst moet de stemming omhoog, dan volgen de prijzen”, aldus een handelaar.

De bouwvak is voorbij, in Zuid-Nederland beginnen volgende week de scholen weer, Midden-Nederland volgt over een week. In Duitsland zijn de vakanties in Neder-Saksen voorbij, Noordrijn-Westfalen heeft nog een week.

Vraag neemt volgende week verder toe
De teruggekeerde vakantiegangers zorgen voor meer vraag, want de koelkasten moeten weer gevuld worden. Deze week was dat al een beetje te merken, volgende week zal dat effect sterker zijn. Dan zullen pakstations hun inpakmachines wat langer moeten laten lopen om aan de naar verwachting toenemende vraag van de supers te kunnen voldoen.

Naar verluidt zijn de voorraden bij de pakstations hoog. Dus een (groot) prijsopdrijvend effect van een hogere vraag wordt vooralsnog niet verwacht.

Aantrekkende eierprijs verwacht
De industrie, die de afgelopen weken min of meer het alleenrecht had, was deze week nog terughoudend tot iets kooplustiger. Dit vanwege de verwachting dat de eierprijs over enkele weken toch wel zal aantrekken.

De NOP-richtprijs voor kooi-/kolonie-eieren stabiliseerde vrijdag na 6 à 7 weken achtereen te zijn gedaald. In de weken van de tweede jaarhelft is de notering, gemiddeld over alle eigewichten, voor kooi-/kolonie-eieren met € 1 gedaald (-22%), voor witte scharreleieren met 61 cent (-12%) en die voor bruine scharreleieren met 56 cent (-11%).

De 62/63 gram kooi-/kolonie-eieren noteerden vrijdag € 3,79 per 100 stuks, 3 cent lager dan in de week ervoor en € 1,97 minder dan in week 33 van 2017. De witte scharreleieren noteerden € 5,17, 2 cent lager dan een week eerder en € 1,87 minder dan een jaar geleden, de notering van bruine scharrel steeg met 1 cent tot € 5,51. Dat is € 2,19 minder dan een jaar geleden.

Vooral de zware bruine eieren (gewichtsklasse L) liepen deze week redelijk goed weg en noteerden daardoor iets hoger dan vorige week.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal