Pluimveeweb: Nieuwe versoepelingen NCD in Belgiƫ

26-08-2018

zondag 26 augustus 2018

Het Voedselagentschap (FAVV) heeft de voorbije dagen opnieuw meerder zones opgeheven die werden afgebakend rond de uitbraken van NCD. Het gaat om het Vlaams-Brabantse Beersel en de zones Momignies, in Henegouwen, en Herstal in Luik. Er komt voorlopig geen einde aan het verbod op verzamelingen van pluimvee en het verhandelen van hobbyvogels door particulieren.

Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Het FAVV heeft sinds 26 april van dit jaar al twintig besmettingen met Newcastle Disease (NCD) vastgesteld. Zeventien daarvan werden vastgesteld bij hobbyhouders met sierpluimvee, drie ervan bij commerciële pluimveehouderijen. In een bepaalde straal rond die zones nam het Voedselagentschap maatregelen om verdere besmettingen tegen te gaan. De maatregelen in de zones rond de drie professionele bedrijven werden de afgelopen weken al opgeheven, net als rond 14 hobbyhouders.

De voorbije dagen was de toestand ook onder controle in de zones rond Beersel, Momignies en Herstal, meldt het Voedselagentschap. Daarom zijn ook daar de beschermingsgebieden opgeheven. Alleen in een zone rond Lessen, in Henegouwen, is nog een zone van kracht. Daar worden de maatregelen voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België - een verbod op verzamelingen met pluimvee en op het verhandelen van dergelijke hobbyvogels voor particulieren - blijven voorlopig gelden.

Kritiek

Voor Stichting Levend Erfgoed dat zondag zijn Levend Erfgoed Expo organiseert in Wachtebeke, betekent dit dat er geen pluimvee zal tentoongesteld worden. Ook is het onmogelijk voor de deelnemers om zoals tijdens andere edities dieren te verkopen of te ruilen. Stichting Levend Erfgoed is het naar eigen zeggen beu dat de overheid blijft proberen om ‘de hele maatschappij kiemvrij te houden ten behoeve van de veehouderij in megastallen’. Volgens de organisatie heeft dit niets te maken met voedselveiligheid, maar wel met een ongezonde vorm van protectionisme.

NCD is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels treffen. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen zoals een stijve nek en massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal