Boerderij: Britten willen invoer eieren terugdringen

27-08-2018
Steeds meer sectoren in de Britse landbouwwereld zien kansen op de ‘eigen’ markt opdoemen door brexit. Nu proberen eierbedrijven weer in dat gat in de markt te springen.

Een op de drie eieren die worden verwerkt door de Britse voedingsindustrie, komt uit het buitenland. Dat betekent dat jaarlijks meer dan 1 miljard eieren worden ingevoerd. Dat is ongewenst en onnodig, zegt British Lion Eggs Processors BLEP, een organisatie van eierverwerkende bedrijven.

Eigen eieren zijn belangrijk, niet alleen om brexit

Groot-Brittannië is wat de vraag naar eieren betreft nu al voor 86% zelfvoorzienend. Met de sterke toename van het aantal leghennen in de laatste jaren zou ook elk ei voor industriële doeleinden uit eigen land moeten komen, aldus de BLEP, een organisatie die mede vernoemd is naar het nationale kwaliteitsmerk voor eieren British Lion. Dat is juist nu belangrijk omdat de invoer van eieren door de naderende brexit wel eens veel moeilijker kan worden.

“Er begint een breggsit-storm op te komen”, grapt voorzitter Ian Jones van BLEP. “In deze onzekere tijden met alle vraagtekens rond de voedselvoorziening die er door brexit opdoemen, maar ook met de regelmatig opduikende twijfels over de veiligheid van eieren en eierproducten in andere landen kunnen de voedingsbedrijven beter vertrouwen op het leeuwenmerkje om hen er veilig doorheen te loodsen.”

‘Er is een breggsit-storm op komst’

Met die woorden leidt Jones een campagne van BLEP in om meer eieren uit eigen land te gebruiken en dus de invoer terug te dringen. De organisatie beroept zich daarbij, naar goede Britse gewoonte, op een onderzoek onder de etende consument. Daaruit zou blijken dat 2 op de 3 Britten zich zorgen maken over het feit dat eieren in bereide voedingsproducten afkomstig zijn uit landen waar lagere producteisen gelden.

Van alle consumenten zegt 54% ook dat voor die buitenlandse eieren juist even strenge eisen moeten gelden. Ruim de helft zou ook graag willen weten waar de in hun eten verwerkte eieren precies vandaan komen, terwijl vrijwel evenveel zegt teleurgesteld te zijn dat het niet om ‘eigen’ Britse eieren gaat. Liefst 4 op de 10 consumenten beweert tenslotte dat ze liever iets kopen waar van die Britse eieren in zitten dan als het om buitenlands ei gaat.

Groot-Brittannië produceert steeds meer eieren

Een feit is in ieder geval dat de eierproductie in Groot-Brittannië inderdaad in de lift zit. Volgens recente cijfers van het plattelandsministerie Defra werden er in het tweede kwartaal van dit jaar 7,7 miljoen dozen eieren – met elk 300 stuks – verpakt. Dat is 2,3% meer dan in dezelfde periode in 2017. In de eerste 3 maanden van dit jaar lag het aantal eieren al 3,8% hoger dan een jaar eerder.

Sinds een ‘dip’ van nog geen 6,5 miljoen dozen 5 jaar geleden vertoont de eierproductie in Groot-Brittannië constant een stijgende lijn. BLEP-voorzitter Ian Jones: “Nu de consument zo duidelijk aangeeft de voorkeur te geven aan eieren uit eigen land, is het de hoogste tijd dat ook de voedingsindustrie die boodschap oppakt.”

 
 
 

Inloggen op de ledenportal