Boerderij: Eierprijzen stijgen gestaag door

07-09-2018

De eierprijzen klommen ook afgelopen week langzaam verder omhoog.

De noteringen in binnen- en buitenland stegen. De NOP 2.0 richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram steeg 2 cent harder dan de week ervoor. En wel met 25 cent naar € 6,04 per 100 stuks. Ook de buitenlandse markten plussen. Rungis noteerde in een week tijd € 0,30 hoger. Kooieieren van klasse L komen daarmee op € 7,05. Bruine scharreleieren klasse L gingen bij Weser-Ems van € 7,83 naar € 8,20.

Onder kostprijs
De weg omhoog is zeer welkom. Want hoewel de prijs stijgt, zit deze nog altijd op een laag niveau. Een ei moet minimaal 6 cent opbrengen om de pluimveehouder uit de kosten te laten komen. Kleine eieren brengen nu 3 cent op, dus moet er verderop in de legperiode nog best wat goed gemaakt worden. Geen bedrijf houdt het immers lang vol om onder de kostprijs te produceren.

Acties supermarkten
De herbevoorrading loopt ten einde. Het aanbod van eieren is ruim, maar de vraag is goed. Ook komende week zit er nog groeipotentie in de prijs. Maar voor een prijsverhoging moet wel meer gevochten worden dan de afgelopen weken.

Over hoe de markt zich daarna verder zal ontwikkelen is de ene handelaar wat optimistischer dan de ander. De ene stelt voorzichtig dat de situatie nog wel eens kan gaan veranderen. Dan zullen bijvoorbeeld acties in de supermarkt voor impulsen moeten gaan zorgen.

Kerstmis
Een ander wijst erop dat de fabrieken in oktober al weer beginnen te draaien voor de kerst. Met dat in het vooruitzicht worden geen spectaculaire verhogingen verwacht, maar wel dat de markt gestaag zo door loopt.

Prognose: stijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal