Pluimveeweb: Ruim de helft fipronil getroffen bedrijven vergoed in Belgiƫ

09-09-2018

zondag 9 september 2018

Ruim de helft van de in België door fipronil gedupeerde bedrijven heeft een financiële vergoeding ontvangen van de Belgische overheid.

Vorig jaar, vrij kort na het uitbreken van de fipronilcrisis eind juli, werden door zowel de Vlaamse als de Federale overheid een reeks maatregelen doorgevoerd om de getroffen pluimveebedrijven te ondersteunen.

Van de vele maatregelen voor de getroffen bedrijven is de beloofde schadeloosstelling, door de Federale overheid, veruit de belangrijkste financiële maatregel. Eind augustus is door het kabinet van de verantwoordelijke minister Dennis Ducarme van Landbouw ruim de helft van de ingediende dossiers reeds afgehandeld en is er tot uitbetaling overgegaan, meldt het Vlaamse Pluimvee in haar wekelijkse nieuwsbrief.

Een aantal andere bedrijven ontving al een voorstel, of hun dossier is goedgekeurd, maar er moet nog tot uitbetaling overgegaan worden. Tenslotte zijn er nog een beperkt aantal bedrijven die binnenkort een voorstel ontvangen of waar het nog wachten is op goedkeuring van hun ingediende dossier.

Budget van 21,8 miljoen euro

De minister van Landbouw maakte een budget van 21,8 miljoen euro vrij voor steun aan door fipronil gedupeerde bedrijven. De Europese Commissie erkende de fipronil-crisis in december vorig jaar als een ‘uitzonderlijke gebeurtenis’ en gaf destijds groen licht voor het systeem van schadevergoeding dat de Belgische regering heeft uitgewerkt.

106 door fipronil gedupeerde pluimveebedrijven in België doen beroep op de compensatieregeling van de Belgische overheid. Pluimveehouders kunnen onder meer uitstel van betaling van hun sociale bijdragen krijgen en een vergoeding van de materiële kosten. Het gaat onder meer over de vernietiging van eieren, laboratoriumanalyses en het ruimen van kippen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal