Pluimveeweb: Dagelijkse kost op de ForFarmers Ladiesday

10-09-2018

maandag 10 september 2018

Van eigen vleesmerk, huisverkoop, kippen met een virtual reality bril en out of the box denken. Dit en meer inspiratie tijdens de ForFarmers Ladies Day in Veghel.

Vrijdag 7 september organiseerde ForFarmers de eerste Ladies Day 2018. De Zuid editie vond plaats op CHV Noordkade in Veghel. De Ladies Day 2018 staat in het teken van ‘Onze dagelijkse kost, nu en in de toekomst’. Voor het eerst zijn er twee Ladies Days; 7 september in Veghel en 14 september in Oldeberkoop. Ruim 450 dames kwamen 7 september naar Veghel. Op deze locatie, een voormalige voerfabriek, worden cultuur en food gemengd tot een bijzondere nieuwe mix. Een prachtige locatie voor de voedselverkenning.

Dagelijkse kost
Samen met Yvon Jaspers verkenden de dames dit jaar waar het heen gaat met ons eten. Hoe gedragen consumenten zich? Hoe kijken supermarkten naar de toekomst? Hoe creëren collega boerinnen hun eigen markt? Een dag vol boeiende en inspirerende verhalen, met de humor, ontroering, verrassing en het saamhorigheidsgevoel.

Yvon meldde de start van het nieuwe seizoen ‘Boer zoekt vrouw’ dat vanaf zondag 16 september te zien is op NPO1. Ook krijgt de serie ‘Onze Boerderij’ een vervolg.

Inspiratie is drijfveer voor innovatie
Trendwatcher Frank Lindner van Food Inspiration nam de dames mee in de trends van vandaag met mooie voorbeelden en filmpjes over het veranderende voedsellandschap. Hij noemde de virtual reality bril voor kippen. De kippen zien een groen weiland en denken ze dat ze buiten lopen; een idee dat hij tegen kwam op de Dutch Designweek. „Het is geen idee dat snel de praktijk zal halen maar het laat zien dat mensen buiten jullie sector er wel over nadenken.” 
Een hype is een kortstondige verandering en een trend een langere verandering. De trends zijn:

  • Toepassing van technologie; bijvoorbeeld drones om aardappelen te telen, lenzen met bloedsuikermeting
  • Thuis uit eten: online bestellen en thuis opeten. Opkomst van zogenaamde ‘Dark Kitchen’; koken maar zonder restaurant, puur voor thuisbezorging.
  • De klok rond eten; nieuwe maaltijdmomenten. Mensen gaan anders werken, leven en eten. Opkomst van bijvoorbeeld ‘Breakfast club’ waar je hele dag kunt ontbijten
  • Hyperspecialisatie: van iets gewoons iets aparts maken, bijvoorbeeld Croquettenboetiek
  • Meer openheid en transparantie over voedselproductie
  • Minder en beter; duurder vlees met een verhaal
  • Boer als boodschapper om het ware verhaal te vertellen.


Beleving in de supermarkt
„Maak een eigen vleesmerk”, dat was het advies van Désirée Struijk, directeur van Senta multisensory concepting, een marketingbureau met focus op zintuigelijke merk- en winkelbeleving. In de versafdeling zijn geen merken gemaakt wat een gemis is.  „Vergelijk het met frisdrankschap: de merken staan zo opgesteld dat het huismerk, met de grootste marge, centraal staat. Dat verkoopt beter”, aldus Désirée Struijk. Haar advies: „Sla de handen ineen en maak merken met een verhaal.”

Supermarkten leggen meer toe op beleving in de winkel. Dat kan alleen met de aanbieders van het voedsel. Struijk deelde interessante weetjes over verschil in beleving en gedrag van mannen en vrouwen in de supermarkt.  
Drie boerinnen vertelden over hun aanpak met korte ketens en boerderijverkoop. Niet voor iedereen weggelegd maar een dag vol inspiratie, gezelligheid en herkenning.

Familierecepten
Voorafgaand aan de ladiesday is de aangemelde boerinnen gevraagd om foto’s van familierecepten in te sturen. Ook Yvon toont haar familierecept en oppert het idee om een boerinnenkookboek te maken.

Naast de sessie met Yvon Jaspers kregen de dames een dagdeel ‘Beleving in de proeffabriek’ met eten, drinken, proeven, beleven en genieten bij de diverse ondernemers. Een pluimveehoudster na afloop: „Een mooie dag met inspiratie waardoor je meer na gaat denken maar zonder dat het te nadrukkelijk wordt opgelegd. Denk na over je eigen bedrijf, wat daar mogelijk is en wat je zelf wilt. Leuk om het te horen en mee naar huis te nemen.”

Aanmelden voor de Ladies Day Noord is helaas niet meer mogelijk. De dag bij Kaasboerderij De Stelp in Oldeberkoop is al volgeboekt.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal