Pluimveeweb: 'Leg voerprijs vast als je eieren voor vaste prijs verkoopt'

13-09-2018

Lunteren, donderdag 13 september 2018

„Wanneer je de eieren voor een vaste prijs verkoopt, overweeg dan serieus je voerprijs vast te leggen. Meer dan 55 procent van alle kosten op een leghennenbedrijf bedragen voerkosten. De voerkosten niet vastleggen bij een vaste eierprijs vormt een groot financieel risico. Wanneer de voerkosten stijgen bij een vaste eierprijs daalt je saldo flink.”

Dat zegt adviseur Erik Versteeg van Vallei Accountants Agri uit Woudenberg (UT). Hij gaf dinsdagavond 11 september een presentatie in een bomvolle zaal tijdens een informatieavond voor legpluimveehouders van P. Bos veevoeders in Lunteren (GD). Versteeg behandelde diverse onderwerpen.

Preventieve gezondheidszorg bij biologische leghennen loont. Dat blijkt uit een vergelijking tussen vijfentwintig biologische leghennenbedrijven van Vallei Accountants Agri. „Biologische leghennenhouders die regelmatig sectie doen of preventief additieven of vitamines door het water of voer verstrekken, draaien gemiddeld een beter saldo dan collega’s die dat niet doen”, zegt Versteeg. „Continu de diergezondheid in de gaten houden en indien nodig meteen ingrijpen met additieven of vitamines loont omdat de hennen dan beter in conditie blijven waardoor ze meer eieren per hen leggen.”

Het accountantskantoor vergeleek bewust het saldo van biologische leghennenhouders omdat die werken met vaste contractprijzen. „Zo houden we de vergelijking zo zuiver mogelijk. Een aantal scharrelhennenhouders verkopen hun eieren voor een wekelijks wisselende vrije marktprijs. Dat maakt vergelijken een stuk lastiger omdat je het markteffect dan mee moet nemen.”

Wit of bruin?

Versteeg ging ook nog in op de keuze voor een bruine of witte hennen. „Op basis van de een genormaliseerde berekening van witte en bruine hennen en het verschil in voeropname en technische prestaties blijkt dat het huidige prijsverschil per honderd eieren 0,45 euro mag zijn. Een leghennenhouder moet dus minstens 0,45 euro meer beuren voor 100 bruine eieren. Anders kan hij qua saldo beter witte hennen houden.”

„Momenteel is het verschil tussen de NOP scharrel 2.0 bruin en wit 0,48 euro. Van 1 april 2016 tot 7 september 2018 was het verschil gemiddeld 0,55 euro. Maar sinds 1 januari dit jaar is het verschil nog maar 0,22 euro. Echter wordt dit wel veroorzaakt door de marktverstoring door de fipronilaffaire. Dus is het met de recente prijzen qua saldo interessanter om witte hennen te houden. Al is deze keuze natuurlijk bedrijfsspecifiek.”

‘Verzeker je tegen AI en andere dierziekten’

De adviseur verbaast zich erover dat zo weinig leghennenhouders bewust een keuze maken om zich al dan niet te verzekeren tegen vogelgriep en andere dierziekten. „Hier in de Vallei zitten veel gemengde bedrijven met bijvoorbeeld leghennen en varkens. Door de aanwezigheid van varkens is de kans op bijvoorbeeld insleep van vlekziekte groter. Verzekeren tegen dierziekten kost grofweg 0,25 tot 0,50 euro per hen.”

Zeker voor biologische en vrije uitloop leghennenhouders is dit interessant, vindt Versteeg. „Biologische en vrije uitloop leghennenhouders draaiden de afgelopen jaren relatief hoge voerwinsten en hierdoor wordt verzekeren al snel interessant. Niet verzekerd zijn bij een uitbraak van vogelgriep of andere ziekten kost veel meer.”

Succesvolle legpluimveehouder

De adviseur gaf de aanwezige legpluimveehouders ook tips. „Een goede ondernemer neemt regelmatig de tijd om zijn bedrijf te beoordelen en neemt afstand van de waan van de dag. „Succesvolle legpluimveehouders schuiven ‘s avonds om 18.00 uur aan bij de vrouw aan de keukentafel en komen niet om 22.00 uur de stal uitgerold”, zei Versteeg.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal