Boerderij: Eiermarkt houdt stijgende lijn vast

14-09-2018

De eiermarkt loopt goed door. De verwachting is dat de geleidelijk stijgende lijn ook de komende weken zo door zal gaan.

Nu de koelkasten weer gevuld zijn na de vakantie neemt het aantal bestellingen uit het binnenland iets af. Het is geen verrassende ontwikkeling. Tijdens de herbevoorrading bestellen klanten meestal niet te weinig, want ze willen niet zonder zitten. Als de vraag dan wat afneemt, zijn er op een gegeven moment wat over. Dat drukt de vraag wat.

Maar in het algemeen zijn vraag en aanbod aardig met elkaar in evenwicht. Alleen van de kleine eieren zijn er meer dan gevraagd. Maar het overschot daarvan neemt nu wel af.

Daarbij doet ook de industrie goed mee. Deze afnemers zijn, weliswaar soms onder protest, ook bereid weer wat meer te betalen voor eieren.

Positieve stemming in Duitsland
Ook in Duitsland heerst een positieve stemming. Hoewel de bestelde volumes nog sterk variëren, gaat de trend duidelijk omhoog. De vraag heeft zich in alle geledingen van de markt verbeterd, volgens het commentaar op de website Deu-eier.

Noteringen in binnen- en buitenland laten een stijgende lijn zien. De NOP 2.0 richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram steeg met 22 cent naar € 6,26 per 100 stuks. Kooieieren van dat gewicht gingen bij de NOP-notering met 30 cent omhoog naar € 4,68.

Ook de buitenlandse markten plussen. Rungis noteerde opnieuw in een week tijd € 0,30 hoger. Kooieieren van klasse L komen daarmee op € 7,35. Bruine scharreleieren klasse L gingen bij Weser-Ems van € 8,20 naar € 8,50.

De verwachting is dat de geleidelijk stijgende lijn ook de komende weken zo door zal gaan.

Prognose: prijsstijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal