Pluimveeweb: Risico op vogelgriep uitbraken stijgt in EU: gevaar uit Rusland

04-10-2018

woensdag 3 oktober 2018
 aangepast: donderdag 4 oktober 2018

Het risico op uitbraken van vogelgriep stijgt in de Europese Unie. Het gevaar komt vooral (van trekvogels) uit Rusland waar de afgelopen maanden veel uitbraken van hoogpathogene vogelgriep werden vastgesteld. Het gevaar op uitbraken neemt de komende tijd toe wanneer het vogeltrekseizoen begint.

Dat schrijft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in haar maandag 1 oktober uitgebrachte rapport over de vogelgriepsituatie. Tussen 16 mei en 15 augustus van dit jaar werd er op drie pluimveebedrijven in Europa hoogpathogene H5N6 of H5N8 vogelgriep vastgesteld.

Bovendien waren er drie besmettingen met de hoogpathogene variant van het virus bij wilde vogels. Ook waren er drie uitbraken van laagpathogene vogelgriep in drie EU-landen.

Gevaar uit Rusland

Volgens de EFSA komt het gevaar uit Rusland, vanwege het grote aantal uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in dat land in de afgelopen periode. De aanwezigheid van H5N2 en H5N8 virussen in delen van Rusland waar veel trekvogels overheen vliegen, ziet de EFSA als groot gevaar voor de verspreiding van het virus onder wilde vogels in de EU.

Hoewel er maar weinig uitbraken van vogelgriep in Afrika, Azië en het Midden-Oosten tussen mei en augustus zijn waargenomen, stijgt de kans dat vogelgriepvirussen uit niet-EU-landen worden ingevoerd via trekvogels die over de noordoostelijke route van Rusland vliegen. Zeker nu de komende weken de najaarstrek van trekvogels begint. De lagere temperaturen in herfst en winter bieden gunstige omstandigheden voor vogelgriepvirus dat door trekvogels mogelijk in de EU wordt geïntroduceerd.

Het volledige Engelstalige rapport over de vogelgriepsituatie in de EU van de EFSA is hier te lezen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal