Pluimveeweb: LTO/NOP: 'Overheid moet meebetalen aan vogelgriep'

16-10-2018

Veenendaal, dinsdag 16 oktober 2018

Door het aangepaste overheidsbeleid stijgt het aantal natuurgebieden en wilde vogels in ons land en daardoor de kans op insleep van vogelgriep. LTO/NOP wil dat de Nederlandse overheid meebetaalt aan het Diergezondheidsfonds (DGF) voor pluimvee, van waaruit de kosten van vogelgriepuitbraken worden betaald.

Dat zei LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers donderdag 11 oktober tijdens de Pluimveerelatiedag in Veenendaal. LTO/NOP praat daar momenteel over met de overheid.

Eind juli van dit jaar ontvingen pluimveehouders een fors hogere rekening voor het DGF in de brievenbus. Drie van de afgelopen vier jaar waren er hoogpathogene vogelgriepuitbraken in de winter. De hoge kosten van de ruimingen mochten de afgelopen jaren niet worden doorberekend aan pluimveehouders en daardoor ontstond er een tekort.

„We hebben besloten de heffing voor het DGF in één jaar fors te verhogen zodat het tekort in één jaar is weggewerkt en alle pluimveehouders die nu kippen houden ook meebetalen. Wanneer we dat over meerdere jaren zouden doen, zouden pluimveehouders die dit jaar stoppen, niet meebetalen”,licht Jan Verhoijsen, voorzitter vleeskuikens van LTO/NOP toe.

Ruimingskosten

Een aantal pluimveehouders vindt de ruimingskosten bij een vogelgriepuitbraak te hoog. „We kijken hier kritisch naar”, zegt Verhoijsen. „Het ruimen van fipronil besmette hennen kostte een derde. Fipronil is niet zo besmettelijk als vogelgriep, maar wellicht kunnen de kosten van het ruimen ook omlaag.”

„Bovendien willen we alleen ruimen wanneer het vanuit veterinair perspectief daadwerkelijk moet. Daarover zijn we in het gesprek met het ministerie.” Zo werd het vermeerderingsbedrijf, dat op meer dan 500 meter van het met vogelgriep besmette bedrijf lag in Kamperveen in maart van dit jaar niet geruimd. Het bedrijf werd drie keer onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep. LTO/NOP pleit ervoor om deze aanpak blijvend te hanteren om onnodig ruimen te voorkomen en de kosten van een vogelgriepuitbraak zo laag mogelijk te houden.

Sector failliet

Bij een uitbraak van vogelgriep betaalt de sector de eerste 45 miljoen euro schade. Mocht de uitbraak net als in 2003 uitlopen tot een catastrofe met tientallen besmettingen dan betaald de overheid de overige schade. „Dat moet ook want is 2003 bedroeg de schade ruim 200 miljoen. Als de sector alles zelf op had moeten hoesten, was de sector in één klap failliet geweest”, zegt Verhoijsen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal