Pluimveeweb: Verplicht douchen: Ook dierenartsen niet eensgezind

18-10-2018

's-Heerenberg, donderdag 18 oktober 2018

„Verplicht douchen, verhoogt de bewustwording over hygiëne en de gezondheidsstatus", zegt dierenarts Marc Heijmans. Niet alleen binnen de sector is er veel discussie over het nut van verplicht douchen, dat volgend jaar juli verplicht is op IKB erkende pluimveebedrijven, ook dierenartsen zijn niet eensgezind. Enkelen plaatsen zelfs grote vraagtekens bij het effect ervan.

Vanaf 1 juli 2019 is iedere bezoeker van een IKB erkend pluimveebedrijf verplicht om zowel bij binnenkomst als uitgang minimaal vijf minuten het hele lichaam te douchen met warm water en zeep. Ook moeten de neusgaten één voor één worden leeggeblazen. Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, denken IKB Kip en IKB Ei zo de hygiënestatus van de Nederlandse pluimveehouderij te verhogen.

„Verplicht douchen, verhoogt de bewustwording over hygiëne en de gezondheidsstatus”, zegt pluimveedierenarts Marc Heijmans van Poultry Vets uit Ell (LB). „Douchen is een extra hygiënebarrière, die ervoor zorgt dat je via stalbetreders geen ziektekiemen de stal insleept.”

Zijn collega Richard Rietema van Pluimveepraktijk Noord en Oost uit Slagharen (OV) is het deels met hem eens. Hij betwijfelt of deze eis alleen, de algehele gezondheidsstatus van de Nederlandse pluimveesector verbetert. „Op andere punten is nog veel winst te boeken”, stelt hij.

‘Meeste virussen komen door de lucht’

„Verplicht douchen is geen oplossing omdat de meeste virussen zoals vogelgriep, NCD of Infectieuze Bronchitis (IB) via de lucht door bijvoorbeeld de luchtinlaatventielen een stal binnenkomen”, zegt hoofdanalist Bert Brink van pluimveepraktijk Avecur uit Hardenberg (OV). Verplicht douchen zorgt volgens hem alleen voor schijnveiligheid. „Ik zeg niet dat douchen niks doet, maar het voegt heel weinig toe.”

Pluimveeweb vroeg pluimveedierenartsen naar het nut van verplicht douchen. Lees dit achtergrondverhaal  donderdag 18 oktober in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. 

Tekst:Tom Schoman

 
 

Inloggen op de ledenportal