Boerderij: ‘DGF – Dat Gaat Fout’

20-10-2018

Eric Hubers

Exorbitante bedragen moeten pluimveehouders betalen om het Diergezondheidsfonds (DGF) te vullen.

De vogelgriepuitbraken van de afgelopen 4 jaar hebben, ondanks de meer gerichte en zeker ook effectieve bestrijdingsmaatregelen, ontzettend veel geld gekost.

In een relatief ver verleden hebben alle veehouderijsectoren met de overheid afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten bij uitbraken van dierziekten die wettelijk bestreden moeten worden.

Dit was vooral in het belang van de sector zelf. Bij een uitbraak moet er namelijk zo snel mogelijk actie worden ondernomen om de ziekteverwekker te elimineren en mag er geen vertraging zijn, omdat niet duidelijk is wie er voor de kosten opdraait. Het feit dat wij een groot exportbelang hebben, maakt het nóg veel belangrijker dat we dit goed geregeld hebben.

Als je kijkt naar de uitbraken van de laatste 4 jaar, dan zien we dat deze ontstaan op bedrijven die steeds dichter bij de ‘nieuwe natuur’ liggen

Tot 2016 had ik nog wel begrip voor de ‘deal’ die in een convenant elke 4 jaar wordt vastgelegd. Maar als je nu kijkt naar de uitbraken van de laatste 4 jaar, dan zien we dat deze ontstaan op pluimveebedrijven die steeds dichter bij de oprukkende ‘nieuwe natuur’ komen te liggen. Bovendien trekken deze gebieden steeds meer vogels aan door hun omvang en weten we dat er (bijna) ieder jaar vogelgriepvirus naar deze gebieden wordt aangevoerd door trekvogels.

Voor het aanleggen van deze natuurgebieden worden er miljoenen besteed. Men is echter vergeten om de planschade, namelijk de vogelgriepuitbraken in en om deze gebieden, in de begroting mee te nemen. Vervolgens wordt de rekening van de uitbraken alléén bij de pluimveehouders neergelegd.

Structurele besmettingscyclys vogelgriep

Ik vind het niet redelijk dat de overheid hier niet haar verantwoordelijkheid neemt. De afspraken van weleer zijn wat mij betreft achterhaald door de veranderingen die in Nederland, maar ook elders in de wereld hebben plaatsgevonden. We hebben het hier niet meer over incidentele uitbraken, maar over een structurele besmettingscyclus. Hier kan de Nederlandse pluimveesector niet als enige voor opdraaien.

Hygiënescan

Ondertussen zoeken we natuurlijk naarstig naar maatregelen die nieuwe uitbraken kunnen voorkomen. Hopelijk wordt vaccinatie op termijn mogelijk. In de tussentijd moeten we er zelf alles aan doen om vogelgriep buiten de deur te houden.

Discussies over wat wel en niet zinvol is, maken mij soms wat mismoedig. Vul voor de aardigheid nog eens op een kladblaadje zo eerlijk mogelijk de hygiënescan in. Bij mijzelf was de uitkomst dat ik nog wat puntjes op de i kan zetten.

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal