Boerderij: EU-tarwe uitvoer op laag niveau

22-10-2018

De meeste tarwe is geoogst op het noordelijk halfrond, waardoor weinig nieuwe impulsen de markt beïnvloeden. De tarwe- en maisnoteringen bewegen ietwat heen en weer.

De uitvoer van EU-tarwe ligt op een laag niveau. Op 14 oktober werd de laagste uitvoer voor dit seizoen behaald. De terughoudende export van tarwe komt deels door de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het vertrouwen in de euro is niet groot in de markt omdat de brexit onderhandelingen zeer stroef verlopen. Ook helpt het niet mee dat de Italiaanse begroting afwijkt van eerder gemaakte afspraken met Brussel.

Nauwelijks beweging in graannoteringen
Verder is er weinig nieuws onder de horizon. De graanprognoses van belangrijke productiegebieden in de wereld zijn verwerkt in de prijzen op de termijnmarkten. Op het noordelijk halfrond is bijna alle tarwe geoogst. Telers lijken drukker met het verkrijgen van zaaizaad en werkzaamheden op het land dan het verkopen van granen. De graannoteringen op de internationale markten bewegen dan ook al weken nauwelijks. De tarweprijsindex van het International Grains Council (IGC) stond eind vorige week een fractie hoger (+0,5%) dan een week eerder op 203 punten (jaar 2000 = index 100), een maatstaf van tarweprijzen in de wereld.

Vlotte Russische uitvoer
De uitvoer van tarwe vanuit Rusland loopt nog steeds prima. Tegenvallende opbrengsten dit oogstseizoen en lagere voorraden zorgen voor een verwachting dat deze uitvoer terug gaat lopen. Als Rusland minder exporteert biedt dat kansen voor Europa en de Verenigde Staten op de wereldmarkt. De handel stelt zich mede daardoor afwachtend op in de markt.

Logistieke problemen
Maisnoteringen bewegen ook niet veel heen en weer. Toch staan de maisnoteringen op een relatief hoog niveau in Europa. De lage waterstanden in de rivieren zorgen voor logistieke problemen en die zijn niet zomaar opgelost. Binnenvaartschepen kunnen veel minder tonnen vervoeren en het aanbod schepen is ook beperkt. Dat zorgt voor hogere transportkosten. De IGC-prijsindex voor mais bewoog vorige week iets omlaag naar 172 punten op 19 oktober. Dat is 2,3% lager dan een week eerder.

 
 

Inloggen op de ledenportal