Pluimveeweb: 'Scharrelei duurder dan vrije uitloopei in supermarkt'

25-10-2018

Deurne, donderdag 25 oktober 2018

„Een doosje met tien scharreleieren kost momenteel gemiddeld 3,10 euro en is daarmee duurder dan een doosje met tien vrije uitloop eieren, dat gemiddeld 2,49 euro kost. Ik ben daar erg boos over”, zegt leghennenhoudster Marjon Manders.

Ze heeft samen met haar man Coen een leghennenbedrijf in  Deurne (NB). Dit jaar schakelden ze over van scharrel naar vrije uitloop. Momenteel houden ze 18.000 vrije uitloop hennen in twee stallen.

„Als ik zie wat we allemaal hebben moeten doen om over te kunnen schakelen van scharrel naar vrije uitloop dan maakt het mij gewoon heel erg boos dat scharreleieren duurder zijn dan vrije uitloop eieren in de supermarkt”, zegt een hevig geëmotioneerde Manders. „We hebben voor veel geld onze stal verbouwd en huren dure grond voor de uitloop.”
 
De Brabantse leghennenhoudster vergeleek de prijzen van scharrel- en vrije uitloop eieren in de Albert Heijn, Jumbo en Jan Linders in Deurne. „Ik was deze week bij de Jumbo en zag dat scharreleieren dezelfde prijs als vrije uitloop eieren hebben. Maar bij Albert Heijn en Jan Linders waren scharreleieren de afgelopen weken duurder dan vrije uitloop eieren.”

‘Raden overname af’

„We ontvangen een hogere prijs voor vrije uitloop eieren dan voor scharreleieren, maar ik vind dat vrije uitloop eieren in de supermarkt  altijd duurder moeten zijn dan scharreleieren. Een leghennenhouder maakt veel meer kosten voor vrije uitloop dan voor scharrel. Daar moet de consument voor betalen”, vindt Manders.

Zij en haar man zijn beide rond de 50 jaar. Haar kinderen tonen interesse om hun bedrijf over te nemen. „Met deze dramatisch lage marges raden we het onze kinderen af om ons bedrijf over te nemen”, vertelt Manders. De leghennenhoudster vindt zowel de marges voor scharrel- als vrije uitloop hennen te laag. „Kunnen we met zijn allen niet iets doen om meer marge bij de pluimveehouder te krijgen”, vraagt ze zich af.

 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal