Boerderij: Pluimveehouder na stalbrand over op eieren met plus

25-10-2018
Op 23 februari 2015 gingen de 2 pluimveestallen van Karel Niestijl letterlijk in rook op. Na de hevige stalbrand houdt de pluimveehouder sinds deze zomer weer kippen. Hij kijkt terug op de brand en blikt vooruit.

Samen met zijn partner Jolanda Haan heeft Karel Niestijl in het Groningse Veendam 2 pluimveestallen met een totale capaciteit van 72.000 leghennen. De stallen zijn 105 meter lang en 30 meter breed. Dat is inclusief de overdekte uitlopen aan weerszijden van beide stallen en een inpandige verzamel- en opslagruimte voor de mest.

Na een hevige stalbrand begin 2015 houdt Niestijl sinds deze zomer weer kippen.

Hoe hebben jullie de draad na de brand weer opgepakt?

“Na de brand hebben we vele mogelijkheden bekeken en onderzocht. Werkplezier was een belangrijke voorwaarde. Daarnaast willen we zo onafhankelijk mogelijk produceren. Daarom hebben we gekozen voor 1.100 zonnepanelen. Daarmee wekken we onze eigen stroom op.”

“Het was ons doel om volledig over te gaan op het houden van Freiland-kippen. Om die reden staan de stallen ook 72 meter uit elkaar. Het is ons echter niet gelukt om blijvend grond te regelen voor de uitloop.”

Wij zien concepten niet als een bedreiging maar als een kans

Waar hebben jullie uiteindelijk voor gekozen?

“We zien het niet zitten om scharrelhennen zonder plus of keurmerk te houden. De handel vraagt ook specifiek naar vrije-uitloopeieren of biologische eieren. Toen het Freiland-verhaal niet haalbaar bleek, hebben we gekozen voor Beter Leven-scharrelhennen met 1 ster en biologische hennen. We hebben onze stallen zo gebouwd dat we redelijk eenvoudig aanpassingen kunnen doen en voor verschillende concepten kunnen leveren. Wij zien concepten niet als een bedreiging maar als een kans.”

“In stal 1 houden we 32.500 Beter Leven-hennen, met normale ventilatie op onderdruk. In stal 2 houden we 9.000 biologische hennen. Daar werken we met gelijkdrukventilatie. We benutten deze stal nu niet volledig voor het houden van kippen. We hebben niet voldoende grond voor de uitloop. In principe mogen we 18.000 bio-hennen houden. We hebben voor biologisch gekozen omdat we menen daarmee sterker te staan richting de eierhandel.”

Sinds wanneer houden jullie weer hennen?

“De biologische hennen zijn hier sinds 26 juli. Op 2 augustus kwamen de Beter Leven-scharrelhennen. De kippen waren 17 weken oud toen we ze kregen. Het was snikheet en we wilden de kippen zoveel mogelijk tijd geven om te wennen in de stal. Hoge temperaturen zorgen er bovendien voor dat kippen eerder beginnen met leggen. Voor ons was het houden van kippen wel weer even wennen. Maar we zaten vrij snel weer in het dagelijkse ritme.”

Na de brand heeft het een poos geduurd voordat jullie weer konden beginnen. Hoe hebben jullie die periode overbrugd?

“We waren hier 1 jaar voor verzekerd. Verder hebben we het gered met de verhuur van pluimveerechten. De procedures voor het verplaatsen van het bouwblok duurden lang, ondanks het feit dat de gemeente goed meewerkte. We hebben ruim 3 jaar geen kippen gehad.”

De nacht na de brand heb ik schetsen gemaakt van stallen en een lijst opgesteld met aandachtspunten voor de inrichting

Hoe kijkt u terug op de stalbrand?

“Het blijft onwerkelijk. Ik werd op de brand geattendeerd door een buurman. Die zag stoom uit het dak komen en vroeg zich af of we aan het schoonspuiten waren. Dat vond ik een rare vraag omdat we net weer nieuwe kippen hadden. De stoom uit het dak bleek witte rook te zijn. Ik heb nog geprobeerd de brandhaard te vinden maar kon door de rookontwikkeling niks zien. Ik heb toen meteen de brandweer gebeld. De precieze oorzaak van de brand is nooit achterhaald. De nacht na de brand kon ik niet slapen. Ik ben uit bed gegaan en heb allerlei schetsen gemaakt van stallen en een lijst opgesteld met aandachtspunten voor de inrichting.”

Hoe zijn de stallen ingericht?

“We hebben gekozen voor het Step-volièresystemen van Big Dutchman. De Beter Leven-scharreleieren worden ingepakt met een Moba 70. De biologische eitjes worden ingepakt met een Moba 50. Omdat we biologische kippen houden, moeten we alles scheiden, niet alleen het voer maar ook het inpaksysteem. In de stal met biologische hennen hebben we een tussenwand geplaatst. Daarachter hebben we een opslagruimte voor strooisel en machines ingericht. In dit staldeel kunnen we later nog eens 9.000 biologische hennen houden.”

 
 
 

Inloggen op de ledenportal