Pluimveeweb: 'Laat criteria eierconcept minstens tien jaar gelden'

28-10-2018

Vroomshoop, vrijdag 26 oktober 2018
aangepast: zondag 28 oktober 2018

Albert Heijn stapt voor haar huismerk over op minimaal één ster Beter Leven eieren. Sinds deze week liggen er geen scharreleieren zonder ster meer in haar schappen. Leghennenhouders zijn enthousiast, maar vinden dat de regels voor het keurmerk wel minstens tien jaar moeten gelden omdat ze niet kunnen blijven investeren.

Leghennenhouders Jos Erents uit Vroomshoop (OV) en Siem Bouma uit Bergentheim (OV) zijn twee van de circa veertig leghennenhouders die één ster Beter Leven eieren produceren voor Albert Heijn. „In samenspraak met mijn eierhandelaar ben ik omgeschakeld van scharrel naar één ster Beter Leven”, vertelt Bouma. „Het is een mooi concept, maar de spelregels moeten wel minimaal vijf tot tien jaar hetzelfde blijven en niet continue veranderen.” Erents ziet dat precies zo.

Daglicht en een overdekte uitloop zijn vereist. Ook is iedere dag graan strooien verplicht en moeten er pikstenen en luzerne- of strobalen in de stal staan. „Een scharrelstal ombouwen naar één ster Beter Leven kost 2,5 tot 3 euro per hen. Wanneer het tegenvalt een vergunning te krijgen, kost het meer. Dan moet er wel een leuke meerprijs voor de eieren tegenover staan en moeten de criteria niet continue veranderen”, zegt Erents.

Vee & Gewas

Lees het hele achtergrondverhaal met de reacties van leghennenhouders, eierhandelaren en de Dierenbescherming op de stap van Albert Heijn om geen scharreleieren zonder ster meer in haar schappe te leggen naanstaande zaterdag 27 oktober in de regionale vakbladen Vee & Gewas en Veldpost. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal