Boerderij: In Ovo kan vooruit dankzij Duitse investering

30-10-2018

In Ovo gaat het geld gebruiken om zijn embryotechniek geschikt te maken voor commerciële toepassing in broederijen.

Het Duitse chemiebedrijf Evonik Industries investeert in het Leidse bedrijf In Ovo, dat een techniek heeft om het geslacht van kippenembryo’s te bepalen. Ook VisVires New Proteïn, een durfkapitaalfonds in Singapore, en de universiteit van Leiden doen mee aan de investeringsronde van in totaal enkele miljoenen euro’s. In Ovo gaat het geld gebruiken om zijn techniek geschikt te maken voor commerciële toepassing in broederijen.

Betrouwbare bepaling geslacht kippenembryo
In Ovo is in 2013 opgericht door biomedisch wetenschapper Wil Stutterheim en bioloog Wouter Bruins. Zij hebben een technologie ontwikkeld waarmee op basis van de identificatie van biomarkers met behulp van massaspectrometrie snel, betrouwbaar en nauwkeurig het geslacht van kippenembryo’s is te bepalen.

Prototype ontwikkelen voor snelle ei-analyse
De komende maanden gaat In Ovo samen met Duitse en Nederlandse partners een prototype ontwikkelen dat snel en betrouwbaar grote hoeveelheden eieren kan analyseren en sorteren. Op laboratoriumschaal heeft In Ovo nu 1 seconde nodig voor de analyse van een ei. Dat moet worden versneld tot enkele microseconden.

Bruins verwacht volgend jaar een demo te hebben die ‘een aardig aantal eieren per uur kan draaien’. “Over 2 jaar hebben we een prototype getest dat 100.000 eieren per dag kan verwerken”, aldus Bruins. In Ovo verwacht in 2020 het eerste commerciële product op de markt te kunnen introduceren.

In Duitsland werkt Seleggt, een samenwerkingsverband van de universiteit van Leipzig, supermarktketen Rewe en de Nederlandse broedmachinefabrikant HatchTech, aan een techniek voor geslachtsbepaling in het broedei. Martijn Haarman van Seleggt zei eerder deze maand op de NOP/Pluimveehouderij Pluimvee relatiedag te verwachten dat hun techniek in 2019 operationeel is. En dat dan de eerste eieren van hennen zonder broertjes dan in de Duitse supermarkt zullen worden verkocht. Seleggt analyseert ook vloeistof (‘embryo-urine’) uit het broedei. Zij bepaalt hierin het oestrogeen-gehalte.

Seleggt heeft voorsprong in embyrotechniek
Bruins van In Ovo heeft respect voor Seleggt. “Ze zijn goed bezig, knap wat ze hebben bereikt. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij iets hebben dat technisch veel beter is. En een snellere meting.” Hij realiseert zich dat de eerste op de markt een voorsprong heeft en dat dit Seleggt zal zijn. “Wij hebben veel tijd en energie gestopt in een goede techniek. Financiering was lastig. Nu hebben we een investeerder, een chemisch bedrijf, dat onze techniek, die best hightech is, snapt. We hebben een achterstand, maar we gaan er nu hard aan werken die in te halen.”

Evonik in het kort
Evonik is een toonaangevende, wereldwijde leverancier van aminozuren en hun derivaten voor diervoeding en breidt zijn assortiment uit in de richting van duurzame en gezonde diervoeding. Als onderdeel van zijn durfkapitaalactiviteiten is Evonik van plan om in veelbelovende start-ups in totaal € 100 miljoen te investeren met innovatieve technologieën en in toonaangevende gespecialiseerde risicokapitaalfondsen. Met de investering in In Ovo kan Evonik ondersteuning bieden voor ethische voedselproductie en kan het zijn groeimotor voor diervoeding duurzaam versterken door zijn aanwezigheid in de eierproducerende sector uit te breiden.

Voordeel geslachtsbepaling in broedei
In het huidige productieproces worden de haankuikens van legrassen direct na de geboorte in de broederij gedood door ze met gas te bedwelmen. De gedode kuikens worden bestemd als diervoeder, voor bijvoorbeeld dierentuindieren. In Nederland gaat het om 40 miljoen haankuikens per jaar, in Duitsland om 45 miljoen, wereldwijd naar schatting om 3,2 miljard.

 
 

Inloggen op de ledenportal