Pluimveeweb: Risico vogelgriep ingeschaald als medium

01-11-2018

Wageningen, donderdag 1 november 2018

Het risico voor Nederlandse pluimveebedrijven om besmet te raken met hoogpathogene vogelgriep wordt ingeschaald als medium. Gedacht moet worden aan circa één introductie per 2 tot 5 jaar. Vanaf oktober worden er weer grote aantallen trekvogels uit Siberië verwacht in Nederland, waardoor het risico van hoogpathogene vogelgriep uitbraken toeneemt.

Dat maakte Wageningen University & Research vrijdag 26 oktober bekend. Dit is de eerste risicoanalyse voor de introductie van hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) op Nederlandse commerciële pluimveehouderijen uitgevoerd in september 2018 door Wageningen Bioveterinary Research, met ondersteuning van de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit (NVWA) en Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland (SOVON).

Dit rapport is vervaardigd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het doel van dit rapport is het bundelen van de aanwezige informatie over de aanwezigheid van HPAI in commerciële pluimveebedrijven en wilde vogels. Met deze informatie wordt een kwalitatieve risicoanalyse uitgevoerd om een inschatting te maken van de kans op introductie van HPAI virus op Nederlandse pluimveehouderijen, meldt Wageningen University & Research.

Tekst:Tom Schotman & Wageningen UR

 
 

Inloggen op de ledenportal