Pluimveeweb: Eierhandelaar moet 2 ton eiergeld betalen ondanks fipronilschade

01-11-2018

Breda, woensdag 31 oktober 2018
aangepast: donderdag 1 november 2018

Een eierhandelaar moet een leghennenhouder 216.852 euro eiergeld betalen dat hij dit voorjaar inhield vanwege schade door fipronil.

Dat bepaalde de rechtbank in Breda maandag 29 oktober in een kort geding dat de leghennenhouder had aangespannen. De eierhandelaar betaalde  216.852 euro eiergeld van leveringen van week 8 en 9 in 2018 niet, ondanks diverse aanmaningen, meldt Boerderij.nl.

De pluimveehouder had in april 2017 twee stallen laten reinigen, waarbij fipronil was gebruikt. Na het uitbreken van de fipronilcrisis had de NVWA enkele locaties van de pluimveehouder (tijdelijk) preventief geblokkeerd. De eierhandelaar dacht dat de pluimveehouder hem besmette eieren had geleverd. Daarom betaalde hij in juli twee weken eiergeld (ruim 99.000 euro) niet uit.

In augustus stelde de eierhandelaar de leghennenhouder aansprakelijk voor alle kosten en schade die  hij had geleden en zou lijden als gevolg van de levering van besmette eieren en van de blokkade van het productieproces.

Twijfels over schadebedrag

In januari stelde de eierhandelaar dat zijn schade, door de fipronilcrisis en veroorzaakt door leveringen van de pluimveehouder, 131.000 euro bedroeg. In maart had hij die schade berekend op 432.477,08 euro. De pluimveehouder betwijfelde de juistheid van dat bedrag. Er zouden ook posten inzitten die niet direct verband houden met de levering van besmette eieren.

De voorzieningenrechter veroordeelde de eierhandelaar maandag 29 oktober dus om 216.852 euro eiergeld aan de pluimveehouder te betalen. Bekijk hier de uitspraak.

Tekst:Tom Schotman & Boerderij.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal